На тържествена церемония-концерт в Голяма зала на Доходното здание тази вечер бяха обявени носителите на Награда "Русе“ 2024, съобщиха от Община Русе, предава Ruse24.bg.

С тази награда всяка година се удостояват творци, дейци, творчески екипи и организации, работещи в сферата на изкуството, културата, образованието и науката за значителен принос и активна дейност за издигане авторитета на Русе. Отличените с приза получиха диплом и бронзова статуетка, дело на скулптора Георги Радулов.

По време на церемонията беше връчена и Награда "Млад творец" 2024. Тя се присъжда за високи постижения на млади русенски творци в областта на изкуството и културата на възраст до 30 години. Призът е учреден в памет на актьорите Яна и Георги Стефанови и се придружава от парична сума от 600 лева и награден знак, осигурени от тяхното семейство.

Отличията бяха връчени от кмета на Община Русе Пенчо Милков и председателя на Общинския съвет акад. Христо Белоев.

В област "Образование и наука“ номинациите бяха в 4 категории. За "Постижения в областта на предучилищно, начално и основно образование“ наградата бе присъдена на Витка Попова – старши учител по български език и литература в СУ "Йордан Йовков“. Доц. инж. Стоянка Смрикарова от РУ "Ангел Кънчев“ бе отличена в категория "Постижения в областта на гимназиалното и висшето образование“, а колективна награда в категория "За научен и учителски екип“ получи Научен екип на "Аграрно-индустриалния факултет“ на Русенския университет. Ася Кулева – старши учител по немски език в МГ "Баба Тонка“, бе наградена за "Изключителен принос в областта на образованието“.

В област "Изкуство и култура“ в категория "Литература“ за цялостен принос към научната и художествената литература в целия й жанров спектър наградата получи Тодор Билчев - краевед, поет и писател. В категория "Сценични изкуства“ с колективна награда бе отличен Държавен куклен театър – Русе. Призът в категория "Визуални изкуства“ за работата си в областта на живописта, графиката и приложното изкуство получи гл. ас. д-р Десислав Гечев, преподавател в катедрата "Промишлен дизайн“ към Аграрно-индустриалния факултет в Русенския университет. За "Изключителен принос в областта на изкуството и културата“ бе награден Вили Икономов - ръководител на Вокално студио за поп и джаз "Икономов" и директор на Международния конкурс за млади изпълнители "Северно сияние".

За ярки творчески постижения в областта на музиката и завоювани награди от национални и международни конкурси Награда "Млад творец“ 2024 получи Диян Иванов – преподавател по народно и хорово пеене в НУИ "Проф. Веселин Стоянов“.

В празничния концерт участваха Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев, балетният състав на Държавна опера – Русе с художествен ръководител Весела Василева, ФТТ "Найден Киров“, Танцово студио "Фрийдъм“ с ръководители Анита и Александър Асенови, Балет "Импулс“ с ръководители Петя Бонева и Милена Лазарова, Десислава Василева от Вокално студио за поп и джаз пеене "Икономов“, Вокална група "Приста“ с ръководител Доротея Бальовска при Общински младежки дом – Русе, Виктория Виналиева, Стефания Горначка и Народен хор при НУИ "Проф. Веселин Стоянов“ с диригент Диян Иванов.