Министерство на транспорта и съобщенията обяви конкурси за избор на ръководства на 9 публични предприятия, сред които е "Летище Пловдив" ЕАД. Настоящите членове на Съвета на директорите на пловдивския аеропорт, двама от които са представители на държавата и един е независим, са назначени без конкурсна процедура и със срок от 6 месеца, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Кандидатите трябва да са магистър по право, финанси, икономика, счетоводство и контрол, маркетинг, бизнес администрация, национална сигурност или някаква друга техническа специалност. Необходимо е да имат най-малко пет години опит на ръководна длъжност и добра репутация, а също така умения и компетентности в областта на стратегическото планиране или в областта на оперативното управление, както и други дейности, свързани с ефективното управление на дружеството.

В конкурса могат да участват български граждани, но и граждани на други държави – членки на Европейския съюз, на държава – страна по Споразумението за Европейско икономическо пространство, или на Конфедерация Швейцария.

Документи за участие в процедурата се приемат до десетия ден от публикуване на обявата, включително. Самата обява е публикувана на 19 октомври.