Обявиха грипна епидемия в Бургас, предаде репортер на Агенция "Фокус". Считано от 12 януари учениците минават в онлайн форма на обучение и няма да ходят на училище. Това съобщи областният управител Мария Нейкова.

За времето от 3 до 9 януари случаите на остри респираторни заболявания са 426 на 10  хиляди, заболеваемостта е 215.90 промила, заяви д-р Марияна Киселкова от Регионалната здравна инспекция в Бургас. Установени са и 4 положителни проби на тип А в региона, потвърдени в Националния център по заразни и паразитни болести.  

Грипна епидемия има при 467 случая на 10 000 души население и 236.68 промила заболеваемост, така че област Бургас все още се намира в предепидемичен период.

По-рано през деня кметът на Бургас Димитър Николов обяви, че от днес 10 януари, детските градини на територията на община Бургас ще работят в режим на "засилен филтър“. 

Другите противоепидемичните мерки, които се налагат със заповедта на кмета, са носене на предпазни средства от персонала на детските заведения, проветряване и извършване на двукратна дезинфекция на всички помещения и играчки, както и в менюто на децата да бъдат включено достатъчно количество тонизиращи напитки, като билков чай, мляко, прясно изцедени сокове и цитрусови плодове.