Обявена е грипна епидемия в област Добрич от 20 до 25 януари включително, заповедта е от днес - 18 януари, и е публикувана на интернет страницата на Регионалната здравна инспекция в Добрич. 

Преустановяват се плановите консултации на здрави бременни жени и деца, профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации, които се извършват от общопрактикуващите лекари, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ, като изключения да се допускат само за терминално болни пациенти. Всички лица, когато се намират в лечебни и здравни заведения, са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба. 

Необходимо е провеждане на стриктен ежедневен филтър в детските заведения, като откритите болни деца се връщат по домовете. Не се допускат до работа заболели лица от персонала на детските заведения. Трябва да се извършва засилена текуща дезинфекция на повърхности, играчки и други двукратно за деня и често проветряване на помещенията.

Преустановява се също присъственият учебен процес в училищата на територията на област Добрич за периода от 20 до 25 януари включително. Преустановява се провеждането на извънкласни занимания и организирани дейности с ученици, включващи посещения на музеи, изложби, природни обекти и други мероприятия с културна, спортна, опознавателна и възпитателна цел, планирани екскурзии, зелени училища, туристически пътувания и др.