Обявен е прием на документи за социалната услуга "Топъл обяд" в Добрич, предаде репортер на Радио "Фокус" - Добрич. Заявления-декларации се подават от днес - 5 октомври до следващия петък - 14 октомври, в приемната на Домашен социален патронаж. Нейният адрес е: ул. "Независимост“ №7 (сградата на бившия партиен дом). Необходимите документи, посочени на сайта на Община град Добрич в рубриката "Новини", се подават всеки работен ден от 10:00 ч. до 16:00 ч. 

Както и в предходни години има определени няколко целеви групи на подпомагане, като общината идентифицира най-нуждаещите се лица. В тези групи попадат лица и семейства без доходи или с ниски доходи, възрастни семейства пенсионери и самотно живеещи пенсионери, които имат ниски доходи, не могат да се издържат със своите доходи и не получават подкрепа от близките си. В целевата група попадат също лица с ниски доходи, здравословни проблеми и невъзможност да се самообслужват, имат трайни увреждания и нямат личен асистент, лица, които поради инцидентни обстоятелства са в затруднена и уязвима ситуация и за тях е установена нужда от този вид подпомагане, също лица скитащи и бездомни.

В целевата група влизат и такива, които са обект на социално подпомагане по определен ред от нормативната уредба у нас (конкретизирано е в сайта на местната администрация), попадат и лица от трети страни, които са зачислени към уязвими групи, според Закона за убежището и бежанците у нас. 

Социалната услуга "Топъл обяд" ще се предоставя през есенно-зимния сезон на две места в Добрич - разливна към Клуба на пенсионера по ул. "Отец Паисий“ №82 и трапезария към Храм "Света Троица“ по ул. "Цар Иван Асен“ №2. Община град Добрич има амбицията и работи за разкриване на още един или два пункта за раздаване на храна на лица, които ползват тази социална услуга.

Жулиета НИКОЛОВА