Апелативният съд във Варна остави в сила мярката "задържане под стража“ спрямо обвинен за убийството на германски гражданин в кк Златни пясъци. Станимир Р. поиска от Варненския окръжен съд да я замени с по-лека, след което обжалва отказа му пред настоящата инстанция.

 Мъжът и германската гражданка, с която починалият съжителствал, са обвинени, че са го умъртвили умишлено, по особено мъчителен начин, с користна цел. Тялото на 45-годишния Александер Ш. бе намерено на 8 юли в района на курортния комплекс. Според държавното обвинение, жената склонила българина да извърши убийството срещу сумата от 20 хиляди евро.

Апелативният прокурор обоснова предположението за съпричастността на Станимир Р. с ново доказателство – ДНК експертиза, която констатира негов биологичен материал по тялото и дреха на жертвата.

Защитата не вижда преки доказателства за участието на 32-годишния мъж в деянието. Счита и че няма опасност той да се укрие или извърши престъпление, защото има настоящ адрес, три малолетни деца, за които се грижи, както и е трудово ангажиран.

Като разгледа доказателствата в съвкупност и взаимовръзка, съставът на Апелативния съд прецени, че и към настоящия момент прокуратурата има основания да подозира Станимир Р. в съпричастност. Той е привлечен за извършването на изключително тежко умишлено престъпление, в съучастие с друго лице. Въззивната инстанция припомни, че законът предвижда в този случай най-суровите наказания: от 15 до 20 години лишаване от свобода, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Привлеченият към наказателна отговорност има адрес в България, но и в Германия, като често пътува между двете страни. Това, заедно с тежестта на предвидената санкция, обосновава опасността той да се укрие. Срокът на задържането му не е прекалено дълъг, така че този риск не е намалял.

Като не намери основания да измени в по-лека мярката за неотклонение на обвинения в убийство Станимир Р., Апелативен съд – Варна потвърди задържането му под стража.

Определението не подлежи на обжалване.