Задържан за срок до 24 часа е шофьорът от тежката катастрофа в Лясковец, при която снощи загина 11-годишно дете. Това съобщи наблюдаващият делото прокурор Даниела Харитонова, предаде кореспондент на "Фокус“. Тя уточни, че след изтичането на тази мярка предстои на 31-годишния водач да бъде повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост. Определена е и мярка за неотклонение "парична гаранция“ в размер на 1000 лева, което означава, че той вероятно ще бъде освободен.

"Размерът на гаранцията е съобразен с факта, че пробите за алкохол и наркотици на шофьора са отрицателни, както и с това, че той няма криминално минало“, обобщи още Харитонова.

В момента текат автотехническа и съдебно-медицинска експертизи. След като са готови ще стане ясно и с каква скорост се е движил обвиняемия.

"Детето е било без светлоотразителна жилетка. Към момента мога да кажа, че има следи от спирачен път, които предстои да бъдат изследвани. Относно осветеността на участъка, моето лично мнение е, че тя не е достатъчна“, допълни наблюдаващият прокурор.

За шофьора се знае, че е на 31 години, спортен инструктор, който е работил с деца. Шофьорска книжка има от няколко месеца. В момента е в много тежко психологическо състояние.

Говорителят на Окръжна прокуратура – Велико Търново Илиян Благоев увери, че в рамките на започнатото разследване прокуратурата ще направи всичко възможно за изясняване на обстоятелствата около инцидента и привличане към наказателна отговорност на виновните.

"Освен пряката вина на водача, който е управлявал колата, ще се изследват всички обстоятелства, които са допринесли или са способствали за възникването на инцидент, включително състоянието на инфраструктурата, наличието на маркировка, улично осветление. При констатирани нарушения от страна на длъжностни лица, същите ще бъдат привлечени към отговорност“, обясни Благоев.

Ако се установи, че местната администрация като отговорник по поддържането на пътната инфраструктура не е свършила работата си, длъжностните лица ги грози затвор от минимум две години.

В 18:30 часа днес на лобното място на детето ще има протест, организиран от жители на Лясковец, които са недоволни от това, че улиците на града са неосветени. 

Луиза ТРАНЧЕВА