Пловдивчанката Бойка Янушева, известна още като Черната вдовица (тъй като е погребала двама съпрузи), се изправи днес пред Апелативен съд - Пловдив заедно с ливанеца с български паспорт Слейман Хамед, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Двамата обжалват наложените им от Окръжния съд присъди за тежко умишлено престъпление - като помагачи на неизвестни извършители, те са извършили чрез компютърна измама 107 пъти финансови операции с общо 1 617 844,19 евро (левова равностойност 3 164 228,20 лева).

Двамата бяха признали изцяло фактите и обстоятелствата, изложени в обвинителния акт и на 22 март получиха следните присъди:

Слейман Хамед - 6 години и 8 месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим и глоба в размер на 120 000 лева,

Бойка Янушева - 5 години лишаване от свобода при първоначален строг режим и глоба в размер на 60 000 лева.

"Моля за снизхождение! Работих в болница в Пазарджик, която беше обявена в несъстоятелност. Мотивът ми беше спасяването на нашата болница. Не съм знаела какъв е произходът на тези пари. Бяхме щасткливи, че те ще дойдат в болницата. Сметките на лечебното заведение бяха запорирани и затова регистрирахме фирми, през които да минат транзакциите. Признах вина, защото ми казаха, че от юридическа гледна точка така ще бъде намалена присъдата ми", заяви днес в съдебната зала 63-годишната Бойка Янушева.

Адвокатът й Стоян Донков допълни, че съдът не е отчел напредналата й възраст и влошеното й здравословно състояние. Той поиска присъдата на Бойка да бъде редуцирана до 1 година, тъй като такъв размер напълно може да изпълни целите на нейното наказание.

"Апелирам за снижаване на присъдата, както и тази гигантска глоба от 120 000 лева. Вярно е, че моят подзащитен е осъждан преди, но не заслужава такъв тежък и строг режим. А и каква доминираща роля може да има той, след като и двамата са помагачи на неизвестни извършители", заяви на свой ред адвокат Красимир Елдъров, който защитава Слейман Хамед.

Апелативният съд ще разгледа молбата на двамата подсъдими и ще се произнесе в законовия срок.