През месец март в община Смолян започва във всички детски градини и училища здравно-образователната програма за борба с тежките последици на инсулта "Бързи герои 112“, която е насочена за деца и ученици от 6 до 9-годишна възраст. Това съобщиха от пресцентъра на Общината.

По този повод се проведе среща в администрацията, в която участваха директори, преподаватели, медицински специалисти и националният координатор на "Бързи герои 112" Елица Хадживълчева, която е и председател на фондация "Сърце до сърце за България“. Зам.-кметът Марин Захариев посочи, че нашата община е първата в Югозападна България, която прие да партнира на фондация "Сърце до сърце за България“ по тази програма, защото вярваме в това, че ако всеки от нас, дори и децата в по-ранна детска възраст, реагираме навреме и разпознаем признаците на мозъчния инсулт, то пострадалият има шансове да бъде спасен.

Той припомни, че през месец декември, миналата година в община Смолян се е провела среща между представители на общината, РУО, РЗИ, МБАЛ "Д-р Братан Шукеров“ и Хадживълчева. Всички присъстващи на официалната среща са се обединили около необходимостта от провеждане на тази програма и в нашата община. Двигателят на програмата е Хадживълчева, а ние ще помагаме, за да продължим до истинската цел – повече хора с инсулт да получат своя шанс за лечение и живот, каза още Захариев.

Програмата е подкрепена от Световната организация по инсулт, Angels Initiative, Българското дружество по неврология и Министерството на образованието и науката. Тя е част от инициативата "Училища за здраве в Европа“ на Световната здравна организация и ЮНЕСКО.

Хадживълчева представи здравно-образователната програма за борба с инсулта "Бързи герои 112“ и разясни нейната методика.

Тя дава възможност на децата, техните семейства и училищата да разпознават по-лесно симптомите на инсулт и да оказват първа помощ чрез позвъняване на спешен телефон 112.

Инициативата "Бързи герои 112" осигурява достъп на регистрираните до интерактивни учебни ресурси, които могат да бъдат ползвани от децата от четвърта група в детските градини и учениците от начален етап на училищата както в учебни часове, така и вкъщи.

Деца помагат на възрастни. Програмата ще ги учи как да разпознават симптомите на инсулт и да действат в случай на спешност. Обучението преминава в рамките на 5 часа в продължение на 5 седмици. Над 600 учители в страната вече са посланици на програмата до момента. А когато приложиш това, което си научил в първите три, т. нар. "златни" часа, по-сериозните последици от инсулта могат да бъдат избегнати.

Да си толкова малък, а вече да имаш способностите на герой. Да знаеш и помагаш тогава, когато нещата са в твои ръце, коментира при представянето на програмата Хадживълчева. Тя посочи и три признака към които всички трябва да бъдем наблюдателни при инсулт.

Ако има инсулт човек, не може да си мести ръката. Едната част му изгубва контрол от мозъка и така не може той да си я контролира. Също така се засяга и говорът. Когато има спешен случай, трябва да се звъни на 112. В това ще бъдат обучени и децата.

Хадживълчева благодари на гл. експерт в община Смолян Зоя Цървуланова, която е приела каузата и е задвижила реализацията на програмата. След края на срещата преподаватели и директори споделиха, че тази програма е изключително ценна дори и само един човешки живот да бъде спасен.

Всички получиха безплатно от Фондацията учебни помагала за провеждане на програмата за всяко дете и ученик.