В Кюстендил се проведе кръгла маса на тема "Разгръщане на потенциала за зелена трансформация във въглищните региони на България“, предаде репортер на "Фокус“. На срещата бяха споделени и перспективите на трите въглищни региона, представени от Петър Паунов кмет на община Кюстендил, Георги Симеонов, директор на дирекция "Инвестиции и европейски проекти“ към община Стара Загора, Стефан Кръстев, заместник-кмет на община Перник.

Центърът за изследване на демокрацията ангажира национални и местни политици, независими експерти и представители на бизнеса в дискусия за оценка и усъвършенстване на проектите на Териториалните планове за справедлив преход на кръгла маса под надслов "Към справедлив преход в България: Отключване на потенциала за зелена трансформация на Стара Загора, Перник и Кюстендил“. По време на събитието беше представена цялостна оценка на проектите на плановете, основана на сравнителна методология за оценка на териториалните планове за справедлив преход в страните от Централна и Източна Европа.

В дискусията се включиха Ангелина Бонева, директор на Главна дирекция "Стратегическо планиране и програми за регионално развитие“ в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Мартин Димитров, председател на Комисията по икономическа политика и иновации към Народното събрание, и Радослав Рибарски, заместник-председател на Комисията по енергетика към Народното събрание. Бяха споделени и перспективите на трите въглищни региона, представени от Георги Симеонов, директор на дирекция "Инвестиции и европейски проекти“ към община Стара Загора, Стефан Кръстев, заместник-кмет на община Перник, и Петър Паунов кмет на община Кюстендил, Радмила Рангелова зам.-кмет. Община Кюстендил.

По време на дискусията присъстващите се обединиха около необходимостта от въвеждане на конкретни цели и механизми за осъществяване на инициативи за икономическа диверсификация и развитие на трансформиращи се сектори, както и за необходимостта от овластяване на местните общности като основни двигатели на справедливия преход. Необходимо е доверието между институциите, националните и местните заинтересовани страни да бъде повишено, както и да се гарантира социално-икономическа справедливост за всички участници в процеса. В ТПСП следва да се очертаят конкретни механизми за подкрепа на малки проекти за възобновяема енергия, а не да се дава предимство на големи инфраструктурни проекти без ясни етапи, цели и срокове. 

Българското правителство следва да очертае конкретен график за ускорено оттегляне от въглищата и план за декарбонизация на промишлеността. Българското правителство следва също така да увеличи регионалния капацитет и да положи повече усилия за облекчаване на някои дълбоки структурни и икономически дефицити на пазара на труда, за да подготви българската работна сила за едно по-зелено бъдеще.

Целта на срещата е да се даде насока за усъвършенстване на проектните версии на Териториалните планове за Кюстендил, Перник и Стара Загора.

Венцеслав ИЛЧЕВ