В залата на Областна администрация се проведе обществено обсъждане на концепция за интегрирани териториални инвестиции, предаде репортер на "Фокус“. Проектът е под наименованието " Проектиране и изпълнение на дейности за осигуряване проводимост на високи води на засегнати от вредното въздействие на водите речни участъци,  изграждане на техническа инфраструктура и осигуряване на временна заетост на територията на област Кюстендил“. Водеща организация по него е Областна администрация – Кюстендил, а общата стойност е 1 705 000 лв.

Предвидени са инвестиции по Програма "Околна среда“. Заложени са дейности по осигуряване проводимост на високи води на засегнат от вредното въздействие на водите речен участък на река Банщица в землището на град Кюстендил и село Ябълково, община Кюстендил. Заложено е укрепване на левия бряг на река Джерман в участък на реката до АМ "Струма“, в землището на село Усойка, община Бобошево. Третата дейност касае осигуряване проводимост на високи води в участък от река Бистрица в землище на село Николичевци, община Кюстендил, а четвъртата дейност е за осигуряване проводимост на високи води в участък от река Бистрица, находящ се в землище на град Дупница, община Дупница, област Кюстендил.

Предвидена е дейност по осигуряване проводимост на високи води на засегнат от вредното въздействие на водите речен коригиран участък на реката в границите на град Кюстендил и некоригиран участък до моста на околовръстния път на областния град. Има и планирано възстановяване проводимостта на речното корито на река Горица, община Сапарева баня.

Ще се възстанови и проводимостта на речното корито на река Реджов дол, община Сапарева баня. Ще бъдат закупени и внедрени ГИС платформа с възможност за създаване на 2D и 3D интерактивни карти и уеб ГИС приложения.

Проектът включва организиране на две събития в населени места намиращи се по поречието на река Банщица, свързани с повишаване на знанието и информираността на населението по отношение на начините и средствата за опазване на околната среда и поддържане на речните корита и прилежащите площи в добро състояние и чисти. Другото събитие е събиране на битови отпадъци по реката, натоварване и извозване за рециклиране.

Инвестициите продължават по Оперативна програма "Развитие на регионите“. Те включват изграждане на велосипедна алея с линейна дължина от 782 м, като продължение на изградената до ул. "Овощарска“, град. Предвижда се изграждане на тротоар за пешеходци успоредно на алеята, озеленяване и изграждане на осветление покрай велоалеята.

Другата дейност касае подобряване на техническата инфраструктура и благоустрояване зоната на съществуваща еко пътека до водопади "Овчарченска каскада", землище на село Овчарци, община Сапарева баня.

По програмата "Развитие на човешките ресурси“ се залагат дейности за обучение на лица по отношение екологичните аспекти, свързани с управлението и опазването на околната среда.