Възможностите за възстановяване в Шумен на Портал-паметника на 7-ми пехотен преславски полк бяха обсъдени на работна среща при областния управител проф. Христо Христов. В разговорите участваха ген. Димитър Илиев-директор на дирекция "Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ в Министерството на отбраната, кметът на община Шумен Любомир Христов, полк. Георги Георгиев, началник на Военно окръжие II степен–Шумен, заместник-областният управител Христо Павлов, заместник-кметът по образование и култура Найден Косев, Кристина Алексова, експерт в дирекция "Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ в Министерството на отбраната, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация – Шумен.

Областният управител проф. Христов представи предложенията за възстановяване на паметника, като подчерта, че по тази идея се работи от години, но до този момент няма решение. Казусът с мястото, на което да бъде изграден този паметник е обсъждан многократно на заседания на областна комисия "Военни паметници“, но по различни причини няма окончателно становище.

Генерал Димитър Илиев заяви, че е в Шумен да се запознае на място с всички възможности и варианти, с различните аргументи за това кое е точното място за ситуиране на този паметник. Той изтъкна, че Паметникът-портал има важно значение за българската военна история и изрази задоволство, че шуменската общественост е активна и работи за реализацията на идеята.

Кметът на Шумен Любомир Христов подчерта, че през всичките години общината е подкрепяла и продължава да подкрепя идеята за възстановяване на паметника и обеща съдействие относно прилежащата инфраструктура.

Коментирани бяха различни възможности за местоположението на паметника. Има два варианта на проекти за възстановяване на Портал-паметника в района на Факултет "Артилерия, ПВО и КИС“ към НВУ "Васил Левски“ – Шумен. При първия вариант се визира парадния вход на факултета в близост до сградата на Щаба на факултета, за който разрешение от Началника на НВУ "В. Левски“ не е получено, а при втория вариант местоположението е КПП – 2 на факултета, за който има съгласие от ръководството на НВУ "В. Левски“. Обсъдени бяха и други места, които са общинска собственост и за които през годините е имало идея да бъде построен този паметник.

Генерал Димитър Илиев заяви, че ще представи пред Министъра на отбраната всички мнения и варианти, който от своя страна ще вземе крайното решение относно изграждането на Портал- паметника.