Във Варна общо 915 души с увреждания и възрастни хора, нуждаещи се от специални грижи, може да бъдат обслужвани по домовете си чрез нова програма. Това стана ясно на днешното заседание на ресорната комисия към местния парламент, на което беше дадена зелена светлина на Община Варна да кандидатства с проектно предложение за финансиране, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Мярката "Грижа в дома" надгражда предходната програма "Патронажна грижа" и се финансира по програма "Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 г. Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ за Варна е близо 4,8 млн. лева.

Услугите, които ще се предоставят в рамките на 12 месеца, включват доставки по домовете на хранителни продукти и такива от първа необходимост, предоставяне на почасови мобилни интегрирани здравно-социални грижи в домашна среда и психологическа подкрепа за възрастни хора, които не могат сами да се обслужват или имат увреждания.

По мярката ще бъде осигурен и транспортът на персонала от и до домовете на хората в нужда, както и обучения на служителите. Крайният срок за подаване на проектното предложение е 31 януари 2023 г.

Общинските съветници дадоха също съгласието си Община Варна да кандидатства за финансиране по програма "Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 г. и с още един проект – "Укрепване на общинския капацитет“. Основната цел е да се подкрепи реформирането на системата на социалните услуги и да се улесни преходът при прехвърляне на ангажименти от национално на местно ниво. С приемане на Националната карта на социалните услуги през 2024 г. на общините ще бъдат вменени допълнителни задължения, част от които към момента приоритетно се извършват от Дирекция "Социално подпомагане“.

Максималният размер на финансовата помощ, определена за Община Варна, е в размер до 1,1 млн. лева. Дейностите по проекта ще са с продължителност до 24 месеца и трябва да приключат до края на 2025 г. Срокът за кандидатстване е най-късно до 16 януари 2023 г.