Общностният център в Смолян, продължава да предоставя услуги за оказване подкрепа на родители и подпомагане на деца от 0 до 7 годишна възраст във всички области на развитие. Това съобщиха от пресцентъра на Общината.

Услугите предоставяне в Общностен център – гр. Смолян се реализират по проект "Предоставяне на услуги за ранно детско развитие в Община Смолян“, финансиран от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси 2014-2020“, със срок на договора до 31.12.2022 г.

Чрез предоставяне на интегрирани услуги за ранно детско развитие, насочени към деца до 7 годишна възраст се цели: превенция на социалното изключване и намаляване бедността сред децата от община Смолян; подобряване достъпа на децата в ранна възраст до качествени здравни грижи и повишаване на училищната им готовност за включване в образователната система; повишаване капацитета на родителите от целевата група чрез формиране на отговорни родителски умения и подобряване на семейната среда, с оглед ограничаване предаването на бедността между поколенията; предотвратяване на изоставянето и институционализирането на деца с увреждания от община Смолян, чрез изграждане на умения у родителите за отглеждането им, подкрепени от необходимите професионалисти.

Услугите, които се предоставят в Общностен център – гр. Смолян са:

"Ранна интервенция на уврежданията" и "Индивидуална педагогическа подкрепа за деца с увреждания";

"Формиране и развитие на родителски умения" и "Семейно консултиране и подкрепа"

"Допълнителна подготовка за равен старт в училище";

"Здравна консултация за деца"

Целеви групи по проекта са: семейства с деца от 0 до 7 годишна възраст, вкл. с увреждания; деца от 0 до 7 годишна възраст в риск и техните семейства; деца от 0 до 7 годишна възраст, вкл. с увреждания, настанени в специализирани институции и техните семейства, деца и възрастни в риск