Общинският превозвач "Екобус" вероятно ще има проблеми при навлизането в автобусния превоз в града, прогнозира управителят на дружеството Илко Търпов по време на дискусия за Плана за устойчива градска мобилност, предаде репортер на "Фокус".

"Колкото и да е хубава частната инициатива, аз лично предполагам, че ще има проблеми с навлизането на този пазар. Това са доказали се фирми, от 30 години  работят и няма да допуснат лесно друг превозвач. Нямаме обща среща с превозвачите от създаването на "Екобус" досега. Вероятно изпитваме взаимен страх, макар че се познаваме. Мисля, че имаме нужда от такъв диалог" - сподели Търпов. 

Необходима е задълбочена предварителна подготовка, не е достатъчно само да се закупят електрически автобуси. 

"Необходими са електрически мощности до зарядните станции. В Пловдив трябва да правим всичко наново - терените са продадени, контактната мрежа е демонтирана, не можем да ползваме дори подземната мрежа" – каза управителят.

В града трябва да има 150 зарядни станции, за да се отговори на минималните изисквания, което поставя общината пред сложна задача. 

"Можем да прекараме кабели, но къде ще монтираме тези зарядни станции? Което е голям проблем. Търсят се възможности за преференции, които да ускорят инфраструктурата в тази посока" - допълни Търпов.

Екодружеството подготвя предпроектните проучвания и за момента няма възможност да се включи в отворените програми с европейско финансиране, тъй като те са насочени към малките общини. Затова ще се наложи да се изчака отварянето на Плана за възстановяване и другите оперативни програми.