Няма как общинското ВиК дружество да бъде реанимирано. Това каза на пресконференция кметът на Община Дупница Първан Дангов, предаде репортер на "Фокус“. Кметът разясни участието му в Общото събрание на Асоциацията по ВиК – Кюстендил.

"Аз съм гласувал "за“ присъединяването на Община Дупница към обособената територия с воден оператор "Кюстендилска вода“. Гласувал съм по всички точки "за“ – отчета за 2023 година, инвестиционната програма за 2024 година, цялостната политика която държавата реализира с това дружество. Апелирам политическите сили, представени в Общинския съвет, отделни независими общински съветници да бъдат по-обрани и пестеливи относно ВиК – Дупница и има ли то почва у нас“, каза Първан Дангов.

По думите на кмета на Дупница до ситуацията във ВиК сектора се е стигнало благодарение на "далновидната“ политика през всички години на прехода. "30 години преход. 30 години ВиК – Дупница. Накрая ВиК – Дупница катастрофира с около 3 млн. лева оперативна загуба“, допълни Дангов.

Кметът на Дупница припомни, че според разписаната програма и Държавния бюджет, в рамките на мандата се очакват инвестиции между 30 и 50 млн. лева във ВиК сектора.

"Някои казват, че Община Дупница не е била защитила никакви проекти, защото Кюстендил, Сапарева баня и Бобов дол щели да получат в пъти повече пари. Условието беше да имаме влезли в сила разрешителни за строеж. От предишното ръководство имахме само две разрешителни – водопровод в село Джерман и ремонт на стадион "Бончук“. Нито един проект за ВиК сектора“, заяви Първан Дангов.

Той допълни, че в бюджета на Община Дупница е заделен 1 млн. лева за проектиране. За село Самораново вече процедурата е факт. Стойността на цялостната подмяна на водопроводната мрежа е  6,4 млн. лева. Има друг проект за довеждащ водопровод към новото общежитие в селото. Третият проект е за ремонт на улица "Отовица“.