Да не се купува зала "Строител" за 5 млн. лева, а парите да се прехвърлят за нова сграда на Математическата гимназия "Акад. Кирил Попов". Това предложение даде на специална пресконференция независимият общински съветник Слави Георгиев, предаде репортер на "Фокус".

Собственикът на зала "Строител" е поискал 6 млн. лева с ДДС, такава е и оценката на оценителя. Комисията, която беше създадена, за да води преговори директно се е съгласила на тази сума, обясни той.

Съветникът остро възрази по отношение на необходимостта от закупуването на спортното съоръжение. Според него първо трябва да се види общината с какво разполага като инвентар и след това да се премине към закупуване. Тя (залата - бел. ред.) не се намира в добро функционално състояние, не носи печалба на нейния собственик и затова той я продава, уточни Георгиев.

"Това по-скоро прилича на услуга към собственика, имаме зала "Колодрума", зала "Олимпиада" и ако общината иска да предостави спортни зали на някой клуб, то това може да го направи вече с наличните такива, а не да закупуваме нови, особено в края на мандата", допълни той.

В тази връзка Слави Георгиев направи изненадващо предложение, което е на дневен ред през последните дни, като припомни накратко желанието на Община Пловдив в лицето на заместник-кмета Стефан Стоянов да кандидатства за финансиране за нова сграда на ОУ “Драган Манчов" и изграждане на пристройка за Математическата гимназия.

"Видяхме обаче че родителите и на двете гимназия са против", контрира Георгиев. "Имаме 30 дка отредени за нова сграда на МГ, на които можем да разгърнем освен образователна дейност, но и лаборатории, спорт, общежитие. За да се случи всичко това Здравко Димитров трябва да предприеме мерки, а видяхме, че Пловдив разполага със средства.

Ето защо независимият общински съветник предложи да се отхвърли точката за зала "Строител" за частично финансиране на нова сграда МГ в терена в район "Тракия".

"За целта трябва да се изготви ПУП, да се премине към проектиране на нова сграда, като ще са необходими малко повече от 400 000 лева, каквито се тиражират от вчера", уточни Георгиев.