Общинският съвет в Мездра прие формуляр с предложения за дейности по приоритетни области на въздействие и оперативни цели към тях, които да бъдат включени в Стратегията за развитие на образованието в област Враца през периода 2023-2027 г., съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. На заседанието на местния парламент бяха приети промени в Решение №397/ 21.12.2021 г. на ОбС, с които бяха одобрени прехвърлянето на 54 500 лв. в намаление на мярка №4 "Профилактика и превенция на COVID-19“ за създаване на нова мярка "Социални и солидарни грижи в пандемията“, прехвърлянето на 3 150 лв. в намаление на мярка №4 "Профилактика и превенция на COVID-19“ в увеличение на мярка №3 "Подкрепа за "МБАЛ - Мездра“ ЕООД за справяне с пандемията и част от средствата по мярка №4 "Профилактика и превенция на COVID-19“ да се използват за изплащане на разходите по организационно-техническата подготовка и обезпечаване на частичните избори за кмет на кметство Боденец.

Приет беше отчет за дейността през третото тримесечие на тази година на "Екопроект“ ООД - съвместно дружество между общините Враца и Мездра, което управлява Регионалното депо за твърди битови отпадъци, обслужващо двете общини.

ОбС-Мездра предостави на НЧ "Светлина 1926“ - с. Моравица безсрочно право на управление върху недвижим имот - публична общинска собственост: първи етаж от самостоятелен обект със застроена площ от 473 кв. м., с предназначение за културна и обществена дейност по Кадастралната карта и кадастралните регистри (КККР) на с. Моравица.

Във връзка с изграждането на обект "Модернизация на участък от път I-1 (Е 79) "Мездра - Ботевград“ от км 161+367 до км 194+164,89“ ОбС даде предварително съгласие за промяна предназначението на земеделска земя от Общинския поземлен фонд - 14 поземлени имота в землищата на Лютидол, Ребърково и Мездра.

Общинските съветници дадоха съгласие Община Мездра да кандидатства за безвъзмездна финансова помощ с два проекта по подмярка 7.2. "Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“ на Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г. Първият е за "Рехабилитация на общински път VRC 1082 /III-103/ - Мездрa - Боденец - Крапец - /VRC1032/, участък 1 от км 0+000 до км 2+408,12“ по Процедура BG06RDNP001-7.019 - Пътища "Строителство, реконструкция и/или рехабилитация на съществуващи общински пътища и съоръженията и принадлежностите към тях“, а вторият е за "Енергийна ефективност на СУ "Св. Климент Охридски“ - с. Зверино“ по Процедура BG06RDNP001-7.020 - Енергийна ефективност "Реконструкция, ремонт, оборудване и/или обзавеждане на общински сгради, в които се предоставят обществени услуги, с цел подобряване на тяхната енергийна ефективност“.

Общинският съвет в Мездра се разпореди с имоти - частна общинска собственост в землищата на Дърманци, Лютидол и Игнатица и прие решения, касаещи изграждането на две фотоволтаични електроцентрали в землищата на Руска Бела и Върбешница.