Община Бургас ще сключи договор за дългосрочен дълг с Европейската инвестиционна банка за финансиране на проекта за детска болница "Света Анастасия" в града. Решението за това бе прието по време на редовното заседание на Общинския съвет, предаде репортер на "Фокус". Максималният размер на дългосрочния дълг е в размер до 12 800 000 евро за срок до 36 месеца.

Новата болница в Бургас ще осъществява лечение по основни за детската възраст специалности – педиатрия, детска кардиология, хирургия, ендокринология, нефрология, пулмология и фтизиатрия, клинична хематология и онкохематология и други. Сградата ще бъде 8-етажна, с външни пространства за разходка и игра, включително паркинг за хора с увреждания и ще се простира на площ от 24 000 кв. м. Болницата ще разполага и със 133 легла, от които 10 интензивни, както и с мултипрофилно спешно отделение.

"Това е проект на четири области в Югоизточна България, български проект. За трети път се срещаме с ръководството на Министерството на здравеопазването. Болницата в Бургас е основен компонент от проекта за многопластова медицинска грижа за децата от 0 до 18-годишна възраст на територията на Югоизточна България. Бургаският проект е първият, който е завършен", обясни кметът Димитър Николов. 

Той посочи, че структурата, обхвата и дейностите на болницата ще са изцяло сихронизирани с националната в София. "Няма как да съществува национална детска болница, ако тя не взаимодейства с регионалните. Така случаите, с които бургаските екипи няма да могат да се справят, ще се поемат от лекарите в София", добави кметът. 

По време на дебатите общинският съветник Иван Иванов внесе предложение дългът да бъде поет едва когато администрацията има възможност да осигури цялото финансиране. Съветниците обаче отхвърлиха тази възможност.  

"Кредитът да се спре, докато се осигури следващо финансиране, е несъстоятелно. Няма проект в страната, при който да не се иска участие или съфинансиране от бенефициента. Следейки динамиката на постъпленията, не вярвам Общината да има кешови наличности от 25 милиона, за да осигури собствено участие. Това значи данъците да бъдат вдигнати 7 пъти - невъзможно е. Ние сме в дълг към децата и към здравето им. С нашите действия или бездействия до момента се е случило дотам, че Югоизточна България да е с най-високо ниво на смъртност при децата", заяви в отговор кметът.  

Решението за поемане на дълга бе прието с 41 гласа "за" и 2 – "въздържал се".