След почетена декларация от ППГОС "Кауза България" общинските съветници в Пловдив почетоха смъртта на загиналите от арменския геноцид:

 

Уважаеми дами и господа, 

Както всяка година, на 24 април арменците по всички краища на света отбелязаха най-трагичния епизод в своята история – масовото им депортиране от родните места в пределите на Османска Турция и безжалостното унищожение на над милион и половина невинни жертви - мъже, жени, деца и старци.

Извършеното през 1915 година масово унищожение на арменците в Турция е типичен пример за геноцид, определен от Общото събрание на ООН като най-тежкото престъпление срещу Човечеството.

Ние, групата на “Кауза България", с основание се гордеем, че през месец октомври 2007 г. Общински съвет – Пловдив беше  първата официална институция, която призна геноцида над арменския народ и във втора точка от решението си призова Народното събрание на Република България да приеме аналогично на това решение.  

След този прецедент, през 2008 г. множество общински съвети последваха примера ни.

Предложението за признаването на геноцида над арменския народ беше разгледано в последната за мандат 2003 – 2007  г. сесия на Общинския съвет от Постоянната комисия по Младежки дейности, международни отношения и евроинтеграция, председател на която беше  Едуард Сарафян от "Кауза България". 

В последните години имаше опити това решение да бъде отменено, но досега винаги сме успявали да ги спрем. 

Ние вярваме, че злото трябва да бъде наричано с истинските му имена и убийствата и прогонването на милиони невинни човешки същества е геноцид и нищо друго.

За съжаление, 108 години по-късно вече знаем, че хората трудно се учат от чуждите трагедии. За пореден път сме свидетели на война срещу мирно население и многомилионна бежанска вълна в Европа. Тя стигна и до нашите врати, точно както арменските бежанци преди повече от век. 

И отново, гордеем се, че групата на "Кауза България" направихме всичко възможно Пловдив да запази името си на гостоприемен към бежанците, космополитен град. Ние, пловдивчани, със сигурност сме научили този важен урок - има времена, в които за човечност и морал не се говори в пожелателно наклонение, а просто се действа! 

Благодарим на града, на добрите хора в него и на вас, колегите, с които сега, в XXI век, отново помагаме на бежанците, потропали на вратите ни! 

Някога поетът Пейо Яворов възпя мъката на арменския народ с незабравимите строфи на поемата "Арменци".

От името на всяка "отломка" от всеки "народ мъченик", намерила втори дом и родина под тепета на хилядолетния ни град, благодарим за съпричастността. 

Призовавам всички с едноминутно мълчание да почетем паметта на загиналите в Геноцида над арменския народ.