След дълги и разгорещени дебати в зала общинските съветници одобриха само усвояване на средства за техническия проект за нов център на Добрич, предаде репортер на "Фокус". Предложението касае плащанията със средства от дългосрочен дълг за реализацията на инвестиционен проект "Нов градски център с обществени функции и пешеходни пространства на град Добрич“.

Общинският съвет даде съгласие за разходване на средства по проекта в размер до 450 000 лева без ДДС и 540 000 лева с ДДС за извършване на плащания по договор за обществена поръчка с предмет: "Изготвяне на инвестиционен проект във фази "техническа“ и "работна“, въз основа на разработения идеен проект и упражняване на авторски надзор при изпълнение на строителството за обект: "Развитие, благоустройство и дизайн на централната градска част на град Добрич, бул. 25-ти Септември, пл. Възраждане и пл. Свобода“.   

Не бе приета втората част от предложението, което касае усвояването на средства от дългосрочен дълг за реализацията на инвестиционен проект "Нов градски център с обществени функции и пешеходни пространства на град Добрич“ в размер до 2 832 500 лв. без ДДС или 3 399 000 лв. с ДДС, с оглед осигуряване на финансов ресурс за възлагане на строителните дейности за първи етап, по сключено рамково споразумение. 

Основният аргумент на част от съветниците, които не гласуваха "за", е че нямат информация за количеството и цената на клинкерните плочки, които ще бъдат закупени за нова настилка на централната пешеходна зона. Друг аргумент, който бе изтъкнат, е че трябва възложителят - общината, да е сигурна в качеството, което ще бъде постигнато с настилката, защото ремонтът на центъра е с дългосрочна визия и не трябва да се повтаря ситуацията със сегашната визия на центъра и качеството на настилката, която е повсеместно начупена, негодна и неестетична.

Пред журналисти кметът на града коментира решението като подчерта, че политическата ситуация у нас не трябва да е на гърба на добричлии и за сметка на новите проекти. Йордан Йорданов съобщи, че общината е имала желанието същинските дейности по ремонт на центъра да започнат още следващия месец. Така гласувана докладната записка възпрепятства това. През май на извънредна или редовна сесия неодобреното предложение отново ще бъде внесено за разглеждане и гласуване от Общинския съвет.

По думите на кмета всяко забавяне се отразява негативно заради инфлацията и води до оскъпяване на проекта. Ако положително решение бъде взето на редовната сесия в края на май, ремонтът ще е възможно да започне след средата на юни. 

Жулиета НИКОЛОВА