На публичното обсъждане, което се проведе в залата на Общинския съвет, присъстваха Борислава Борисова - заместник-кмет на Община Видин, Цветана Милкова - началник отдел "Закрила на детето“ в Дирекция "Социално подпомагане“ – Видин, Емилия Николова – началник отдел "Хуманитарни дейности“ в Общината, експерти от общинската администрация, представители на публични институции, на неправителствени организации и др. Това съобщиха от пресцентъра на община Видин.

Презентация на Общинската програма за закрила на детето направи Борислава Борисова. Тя посочи, че в документа са заложени 8 приоритета: "Равенство на шансовете за развитие на всички деца“; "Осигуряване правото на детето на достъп до здравеопазване и здравни грижи и здравословен начин на живот“; "Намаляване на детската бедност и създаване на условия за социално включване на децата“; "Развитие на качествено образование за всички деца“; "Правосъдие, адаптирано към нуждите на всички деца“; "Живот без насилие за всички деца“; "Насърчаване на участието на децата в доброволчески инициативи“; "Спорт, култура и дейности за свободното време“.

"Чрез Общинската програма се създават условия за развитие и участие на децата и младежите във всички аспекти на живота от общността на територията на Община Видин, като се регламентират обществените отношения и дейностите на институциите в системата за закрила на детето“ – каза заместник-кметът.

От своя страна Цветана Милкова благодари на екипа на Община Видин и на всички ангажирани институции и неправителствени организации за бързата реакция и компетентно участие в разработката на Проекта на Общинската програма, като по този начин ще бъдат гарантирани правата на децата.