Общинският съвет на Ловеч не прие предложението на кмета Страцимир Петков за връщане на казармата на държавата, областният управител завежда дело.

На заседанието си общинският съвет не прие предложението на кмета за връщане на имот от бившата казарма на държавата. Кметът Страцимир Петков беше изменил първоначалното си предложение и на сесия бе гледано връщането на искания от областния управител имот в идеални части, а не целия терен.

Предложението на кмета гласеше общината да върне на държавата имота, като преди това той бъде обявен от публична в частна общинска собственост, и веднага да поиска обратно да й се прехвърли безвъзмездно правото на собственост.

За обявяването на имоти, публична общинска собственост, в частта решение на общинския съвет се взима с мнозинство от две трети от общия брой на съветниците, който в случая е 29. "За" гласуваха 16, 6-има "против“, двама "въздържали се“ и така условието не беше изпълнено.

В този случай кметът оттегли останалите две точки от предложението за решение – да се прехвърли безвъзмездно чрез дарение имотът в собственост на държавата и да му се възложи да предприеме незабавни действия по обратното безвъзмездно придобиване в собственост от общината.

След гласуването становище изразиха от групите на ГЕРБ-СДС и "Граждани за общината“, които изтъкнаха, че въпреки критиките си към предложението са гласували "за“, за да може да се случи проектът за изграждане на общоградски парк в бившата казарма.

Областният управител Виктор Стойчев, който също присъства на сесията, обяви, че още в понеделник завежда дело на общината.