На свое редовно заседание днес Общинският съвет (ОбС) на Добрич прие на първо четене Наредба за гробищните паркове и погребално-обредната дейност, предаде репортер на Агенция "Фокус". В началото на заседанието с едноминутно мълчание беше почетена паметта на Атанас Пеев, изтъкнат краевед, журналист и общественик, който почина миналата седмица. По повод днешния ден на щедростта бе отправен апел общинските съветници да дарят средства в помощ на Емо, млад човек от Добрич, който се нуждае от финансова помощ за своето лечение. 

Новата наредба определя основните изисквания за управление, ред и дейност на гробищните паркове на територията на Община град Добрич, а те са два - Гробищен парк в Добрич и гробище в кв. "Рилци". Нормативният документ  урежда управлението, ползването и поддържането на гробните места, както и свързаните с тези дейности услуги. Той обединява и конкретизира най-важните норми от законови и подзаконови нормативни актове, свързани с обредната дейност.

Приемането на тази Наредба е в отговор на отправена препоръка от държавата към общините да разработят и приемат такива нормативни актове поради липса на закон у нас в тази насока и нарастващия финансов интерес, подчерта Елка Димова, зам-кмет "Финанси и общинска собственост". Проектът за наредбата по думите й е предизвикал доста дебати и въпроси в няколко постоянни комисия, поради което е взето решение докладната да се гласува на две заседания на ОбС. Днес е първото. Дадена е възможност за предложения и забележки, които ще бъдат взети под внимание за второто заседание, когато ще бъде приет окончателният вариант.

Няколко са аргументите за приемане на Наредба. Липсата на закон, който да регламентира реда и условията на тези обществени отношения позволява на нелоялни оператори на погребални услуги да извършват дейности не по законоустановения ред, да злоупотребяват със скръбта на гражданите, да създават условия за монополно положение и нелоялна конкуренция. 

Друга причина, която налага приемането на точен регламент, е рушенето на паметници, кражбата и оскверняването им от недобросъвестни лица, срещано явление в гробищата на територията на общината. Тези действия остават ненаказани, тъй като няма приети административно-наказателни разпоредби, които да регламентират санкции, които да се налагат за всяко едно извършено нарушение в гробищните паркове в Добрич.

Предвижда се изграждането на урнова стена в Гробищния парк на Добрич, съобщи Румена Маринова, директор на ОП "Обреден дом" в добруджанския град. Само допреди няколко години урните, полагани в Гробищния парк, са били между 10 и 15 на година. Близостта на крематориум във Варна от няколко години вече създава предпоставка за създаване на урнова стена, отбеляза Румена Маринова, защото броят на урните е нараснал и годишно те наброяват между 70 и 100. Те обаче са положени в гробни места. Общественият интерес налага създаването на урнова стена, посочи Румена Маринова. Предварителните разчети показват, че изграждането на 36 клетки за 36 урни ще струва около 30 000 - 35 000 лв. Ползването на тази стена ще бъде платена услуга.

С окончателния вариант на Наредбата за всяко строителство на територията на Гробищния парк ще се изисква разрешително от Общината, тъй като става дума за действия на общински терен. При гласуването на първо четене проектът на Наредбата получи подкрепата на 30 съветници от общо 37 присъстващи в зала. 

Жулиета НИКОЛОВА