Редовно заседание ще проведе днес от 9:00 ч. Общинският съвет (ОбС) на Добрич, предаде репортер на "Фокус". Като първа точка в дневния ред е включено разплащането на средства от дългосрочен дълг за реализацията на инвестиционен проект "Нов градски център с обществени функции и пешеходни пространства на град Добрич". Вносител на докладната записка е кметът Йордан Йорданов. 

В документа се припомня за предаварийното състояние на централна градска част поради големия обем от начупени плочки на различни места, което създава опасност за пешеходци и има неестетичен вид. В докладната записка е посочено още: "Предметът на настоящата докладна е специфичен и с изключителна социална значимост, отнасящ се за една от най-големите по площ пешеходни зони в Североизточна България.

Текущото състояние на Централна градска част е повод в Община град Добрич да постъпват множество сигнали, жалби и препоръки в тази връзка, като основните притеснения на жителите на град Добрич са свързани именно със състоянието на пътната настилка. Това са обективни доказателства на твърденията ми, защото са направени от различни жители на град Добрич и са апел за вземане на адекватни и най-вече навременни мерки".

Сегашното състояние на настилката на централна градска част затруднява придвижването на детски и инвалидни колички, на малки деца, велосипедисти и трудно подвижни пешеходци. Община град Добрич е ответник по граждански дела за лица, които са пострадали при ежедневното си придвижване по Централна пешеходна зона, се посочва в докладната.

Проектът за нов център на Добрич предвижда поетапно да бъде извършена реконструкцията. Необходим е финансов ресурс за предстоящото възлагане на строителството на първия етап в размер на 30% от остатъчната стойност на сумата по кредита или средства в размер на 2 832 500 лв. без ДДС или 3 399 000 лв. с ДДС.

Заседанието на ОбС е отворено за граждани и се провежда в Голяма заседателна зала на общината. Може да бъде проследено и онлайн чрез Youtube канала. Линкът е публикуван на Фейсбук страницата на Община град Добрич - тук.

Жулиета НИКОЛОВА