Общинските съветници от групата на "ВМРО-БНД“ в Общинския съвет в Пловдив с предложение относно приемане на декларация за предприемане от страна на Република България на мерки по опазване на правата на българските граждани и гражданите с българско самосъзнание в Република Северна Македония и членството на Република Северна Македония в Европейския съюз.

Ето целия текст за декларацията:

Съгласно чл.21, ал.2 от ЗМСМА в изпълнение на своите правомощия Общинският съвет приема правилници, наредби, инструкции, решения, декларации и обръщения. Като орган на местно самоуправление Общинският съвет следва да бъде изразител на общественото мнение по различни вътрешни и външнополитически актуални събития. 

Безспорно през последните години една от най-коментираните външнополитически теми е тази за членството на Република Северна Македония в Европейския съюз. Отношенията между двете държави през последните години преминаха през различни фази – от подписване на договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни до провеждане на откровена антибългарска политика от северномакедонската държава, която продължава с пълна сила и към настоящия момент. 

С оглед провежданата антибългарска политика и откровените исторически лъжи, които се тиражират от северномакедонската държава, Република България трябва да  втвърди позицията си към Република Северна Македония и да отстоява ясно българския национален интерес. 

С оглед гореизложеното и на основание чл. 46, ал. 3 от Правилника за организацията и дейността на Общински съвет – Пловдив, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация, предлагаме Общински съвет – Пловдив да вземе следното

Р Е Ш Е Н И Е

На основание чл. 21, ал. 2 от ЗМСМА и съобразно Правилника за организацията на Общински съвет – Пловдив, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация, Общински съвет – Пловдив РЕШИ:

Приема декларация относно предприемане от страна на Република България на мерки по опазване на правата на българските граждани и гражданите с българско самосъзнание в Република Северна Македония и членството на Република Северна Македония в Европейския съюз, както следва:

 

​​​​​ДЕКЛАРАЦИЯ

​Ние, общинските съветници в Община Пловдив, 

​Призоваваме Президентството на Република България,  Народното събрание и Министерския съвет на Република България да се придържат стриктно към Рамковата позиция по отношение членството на РС Македония в ЕС и декларацията, приета единодушно от 44-ото Народно събрание, както и към поетите от двете страни ангажименти по пътя на Република Северна Македония по присъединяване като страна-член на ЕС, залегнали  в двустранния протокол по чл. 12 от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 година.

​През последните седмици заплахите срещу българи в РСМ се засилиха. В Охрид това е само третият подобен инцидент. Първо бяха счупени прозорците на офиса на клуб "Цар Борис III“, после бе стреляно с пистолет по него, а сега е пребит и негов активист-българинът Християн Пендиков, на 22 години. Агресията на антибългарските среди в Северна Македония се изостри, насърчавана открито от официални политически среди в Скопие.

​За нас, като представители на българското общество в местната власт, е напълно недопустимо едностранното нарушаване на приетите гореспоменати нормативни документи от страна на РС Македония към граждани на Република България. За пореден път, след десетилетията на репресии и гонения над хората с българско самосъзнание в Македония, след целенасочената подмяна на историята, целенасочената  пропаганда в училищата и по медиите от другата страна на границата, днес ставаме отново свидетели на нещо крайно опасно за евроатлантическия път, по който  РС Македония реши да поеме.

​Въпреки договора за добросъседство и поетите ангажименти от страна на Република Северна Македония,  в страната не се прекратяват различните форми на "говор на омразата“ по отношение на България и на местните граждани с българско самосъзнание, включително и в медиите. Ставаме свидетели на системно  поругаване на български културни клубове в Република Северна Македония, системни гонения, репресии и побои над граждани, определящи се като българи. Още по-притеснително е последните изказвания на високопоставени политици в  Република Северна Македония заради идеи да се ограничават права на български граждани за преминаване на държавните граници с югозападната ни съседка по дискриминационни и неясни за нас критерии- по политически убеждения и национално самоопределение.

​Ето защо ние, общинските съветници в Общински съвет – Пловдив, считаме, че прибързаната подкрепа за еврочленство на Република Северна Македония не е справедлива пред съдбата на онези, които се бориха и умираха с българското име на уста. Несъстоятелна е и с оглед на националния ни интерес. И не е нужно. Нужно е Скопие да признае историческата истина, а тя е една: поне до средата на миналия век думите българин и македонец са синоними и няма никакво съмнение какво е етническото съзнание на огромната част от народа в географската област Македония. И днес немалка част от гражданите на Северна Македония са запазили българско съзнание или родов спомен. И техните права и достойнство следва да се зачитат. 

​Повече от 120 хиляди македонци са получили българско гражданство, доказвайки българския си произход. В същото време едва малко над 3 хил. са се осмелили да се декларират като българи при преброяването там, което е също много ясен знак за пълзящия репресивен държавен апарат. Прогресивната пропаганда е пагубна и тя не спира да работи срещу българския национален интерес. За съжаление обаче това вече се случва и с активното действие и бездействие на българската държава, което за нас би било национално предателство.

​Апелираме към българските институции в лицето на Народното събрание, Министерски съвет и Президентството на Република България да предприемат всички възможни, вменени от международното право действия да защитят интереса на българските граждани по отношение на дискриминационната и репресивна политика в Република Северна Македония по отношение на българските граждани и тези национално самоопределящи се като такива.

Вносители: Димчо Петров, Стефан Послийски, Владимир Кисьов, Иван Црънчев