Общинските съветници от ГЕРБ поискаха оставката на областния управител на София Вяра Тодева, предава репортер на "Фокус". Тодева върна решенията на СОС за избор на заместник-председатели и състави на комисиите.

"Искаме Вяра Тодева да бъде отстранена", заявиха те. 

По повод решението на Вяра Тодева, Георги Георгиев коментира, че "госпожа Тодева изпълнява политическа поръчка". 

Според Георгиев тя е действала по поръчение.

"Ръчната спирачка за работата в София беше дръпната. Вяра Тодева е политически активист на ПП. От ГЕРБ ще поискаме отстраняването на Вяра Тодева. Ще поискаме да бъде отстранена още по време на ротацията", допълни Георгиев.

"Имаше кворум, разгледахме докладите. Тодева твърди, че на нея не са й известни извънредни обстоятелства. Това е несериозно", добави той. 

Според Георгиев се оказва натиск, за да може от ПП да "оберат още комисии".

"Искрено се надяваме при ротацията Вяра Тодева да понесе отговорността за този правен пасквил, който е подготвила", каза още Георгиев.

Прошко Прошков заяви, че решението на Вяра Тодева е "погазване на демократични ценности. 

"Държим този въпрос да се постави при ротацията", каза той.

Директорът на финансовата комисия Димитър Вучев посочи че, Вяра Тодева спира тяхната работа.

"Надяваме се на диалог", допълни той.

Председателят на комисията по обществен ред и сигурност Ваня Тагарева каза, че според нея кметът Васил Терзиев се е провалил още в първите дни на мандата си заради бунта на фенове срещу БФС в центъра на столицата. 

Мирослав Боршош добави, че е възможно над 600 културни събития да не се проведат. Според Мирослав Боршош решението на Тодева саботира работата на Терзиев.

"София не е в политическа криза, а в управленска. Нямаме работещи комисии, не могат да се вземат решения", каза още Боршош.

"Ако се бяха случили всички искания на Борис Бонев, Вяра Тодева щеше ли да оспори решенията", попита Антон Хекимян.