Общинските съветници на Демократична България във Варна ще поискат от областния управител да сезира Министерството на финансите и Сметната палата за законосъобразността на тегления заем от Община Варна, стана ясно на пресконференция на политическата формация днес, съобщиха от партията. С новия дълг от около 40 млн. задълженията на Община – Варна стават 136 млн. лв. При неусвоени 40 млн. от тази година и изтеглени още 40 млн. това означава, че до местните избори през 2023 г ще се изхарчат 80 млн. дълг.

Юристката Мария Ангелова от групата на демократите сподели, че се опасява, че след тегленето на нов кредит, по който не се знае точно какви ще са лихвите, ще се влезе в противоречие с чл. 32 на Закона за публичните финанси, според който годишният размер на плащанията по общинския дълг за всяка отделна година не може да надвишава 15 % от средногодишния размер на собствените приходи.

С този нов дълг Варна се превръща в най-задлъжнялата община на глава от населението в България. Притеснителното в случая , е че заемът се тегли точно когато лихвите са най-високи. Мария Ангелова припомни, че областна управа вече върна веднъж решението за теглене на кредит.

Тя посочи и друг проблеми, свързани с финансовата програма на общината. За Община Варна е невъзможно да финансира туб-диспансера с няколкостотин хиляди лева и да го запази, но в същото време отделя почти милион за изграждане на клетка за "вълк и средни котки".

Пари за болницата няма, но заплатите на общинската администрация се увеличават за пореден път. Все пак идват избори. И на многократните предложения на ДБ за оптимизация на служителите, от ГЕРБ винаги отказват. А в Общината работят 1000 служители и почти на всяка сесия се приемат решения за увеличаване на щата. Община –Варна се е превърнала в най-големият работодател в региона.“Ние не сме против увеличаването на заплатите на общинските служители, а против раздутия щат“, каза Ангелова.

Колегата й от групата на ДБ, Николай Капитанов коментира и изтеглянето на точката за колите в Морската градина. За пореден път ГЕРБ разиграха предизборен спектакъл с анонса, че ще спрат колите в Морската. Но след обяснение от страна на ДБ и на Христо Атанасов, че това са откровени глупости, те изтеглиха точката от дневния ред. Вече 12 години ГЕРБ не прави нищо по темата, а и няма как да направи, защото разреши на десетки хора да си построятт имоти /под формата на ремонти/ за милиони и сега няма как да им спре достъпа. Последният пример е Марешки.

"Започваме регулярни прес конференции преди всяка сесия, защото можем да разчитаме само на гражданите. На практика останахме единствената опозиция на ГЕРБ и приятели. Затова преди всяка сесия ще разказваме на варненци какво се подготвя за тяхна сметка и ще ги каним на сесия. Пример за будна гражданска позиция бяха реакциите на деца , родители и треньори от баскетбола и плуването, които се пребориха за правата си след като нас не пожелаха да ни

чуят . От днес ще разчитаме единствено на помощта на хората за да съхраним града си“ заяви Николай Капитанов.