Боклуците под моста на Бакърена фабрика са източник на зарази и може да доведат до екологично бедствие, предупреждава общинският съветник от групата на МК "БСП за България", съобщиха от БСП-София. Общинският съветник от групата на Местна коалиция "БСП за България" Станислав Младенов отправи питане до столичния кмет Васил Терзиев за мерки срещу нерегламентирано сметище в квартал "Модерно предградие". То е образувано върху общински терени, които се намират под и около моста на Бакърена фабрика, който свързва кварталите "Модерно предградие" и "Връбница-1".

"През годините на тези терени безконтролно са изхвърляни всякакви отпадъци, а в момента мястото е превърнато в огромно сметище, обяснява в питането си Младенов. - В близост има построени жилищни домове. Въздухът е силно замърсен от отпадъците, миризмите са особено силни през лятото. Безконтролното изхвърляне на отпадъци продължава, а незаконното сметище заплашва да се превърне в истинско екологично бедствие и източник на зарази".

Общинският съветник от МК "БСП за България" обясни, че за проблема са го информирали граждани, живеещи в района, при негово посещение там през лятото, а след това и в предизборната кампания. "Отпадъците са трупани там години наред и никой не е предприел никакви мерки до момента, добави Станислав Младенов. - Затова сега аз имам четири конкретни въпроса към кмета Васил Терзиев".

Общинският съветник от групата на социалистите иска да бъде изяснено защо е допуснато да бъде образувано такова незаконно сметище върху общински терени и кой носи отговорност за това. Също така, кога ще бъдат предприети реални мерки и какви за преустановяване на изхвърлянето на отпадъци на това място. Другите два въпроса на Станислав Младенов са кога и по какъв начин ще бъдат разчистени общинските терени от незаконно изхвърлените отпадъци и какви мерки ще бъдат предприети, за да не бъдат допуснати на това място, а и на други на територията на Столична община, да бъдат образувани нови нерегламентирани сметища.