Автобусите в Пловдив се движат с намалено разписание, въведено покрай антиковид мерките във връзка с пандемията, която обаче вече приключи. Така 7 месеца кметът Здравко Димитров е пропуснал да отмени заповедта за това разписание. С предложението за лятно разписание на автобусите, което ще се гледа на сесията на Общински съвет в четвъртък, той се опитва да санира отмяната на тази своя заповед. Това обясни по време на специална пресконференция независимият общински съветник Слави Георгиев, предаде репортер на "Фокус".

"В Пловдив и в момента се движат по-малко на брой автобуси - 193 от 285. Поради тази причина сме свидетели на закъсняващи рейсове и нередовни линии, т.е. градът е на екзистенциалния минимум по отношение на градския транспорт.", посочи още в изказването си Георгиев.

По думите му Здравко Димитров иска да прехвърли отговорността на Общинския съвет, но това обслужва интересите на частните превозвачи, за които има гарантирани проходи 22 млн,. лв. от държавата, 6 млн. лева от продажбата на преференциални карти и 6 млн. от билети.

Слави Георгиев коментира и темата за общинския градски транспорт: "Ако трябва да се справим с автомобилния трафик и почистване на въздуха, то Пловдив трябва да върви към пълния си размер автобуси и връщане на общинския градски транспорт. Община Пловдив трябва да взима автобусните линии и да ги прави общински.

В заключение Слави Георгиев заяви, че не трябва общинските съветници да подкрепят предложението за намалени летни разписания на автобусите в градския транспорт, а кметът да даде обяснение защо досега не е възстановил норманият брой автобуси, които се движат по разписание по градските линии.