Ще настоявам за модернизация и осъвременяване при сметосъбирането и инфраструктурата на града. Това казва Мартин Димитров, общински съветник от Коалиция "Продължаваме Промяната - Демократична България", който изпрати свое становище по значими задачи, свързани с развитието на общината.

Varna24.bg публикува неговото становище, без редакторска намеса:

Важните неща, които трябва да се свършат във Варна са тези, които виждаме всички, излизайки от домовете си, пресичайки близката улица или влизайки в града. Първата картина, която прави впечатление са настилки осеяни с дупки и рушащи се тротоари - проблеми наслагвани с десетилетия. Това коментира общинският съветник от Коалиция "Продължаваме Промяната - Демократична България" Мартин Димитров. Той е председател на постоянната комисия "Благоустройство и комунални дейности" към ОбС и темата за лошата инфраструктура е една от най-важните за него. Споделя, че от дете помни Варна със зейнали на много места дупки. По думите му варненци желаят да се намери трайно решение и на трудностите с паркирането. В тази връзка смята, че въвеждането на Синята зона във Варна доста е закъсняло. Паркира се по тротоари, градинки или в случай на късмет на обозначените за това места. Дълги години нямаше конкретни решения, докато Синята зона уреди частично този проблем, смята Димитров. По думите му има някои усложнения при подготовката на улиците за въвеждането на Зелена зона, но изрази надежда с времето пречките да се изчистят.  Освен двете важни паркозони  Мартин Димитров смята, че трябва да се обособят още места за паркинги - надземни или подземни. Със сигурност има общински терени, които могат да послужат, но това допълнително ще се обсъжда, каза още Димитров.  За да бъде Варна един гостоприемен град, както за посетителите, така и за тези, които живеят в общината и плащат данъци трябва да се мисли повече за паркирането на автомобилите.

Друг основен местен проблем, който преди няколко седмици отново нажежи социалните мрежи, това е сметоизвозването. Най-много сигнали за препълнени контейнери за смет са подадени в Цветния квартал, кв. Левски и някой централни части на града, посочва Димитров. Като той подчертава, че този проблем е трупан с години.

"Аз лично ще се ангажирам с това да има предложения и обсъждане на бъдеща модернизация и да има допълнително поставени контейнери за смет. Получих сигнал от граждани, че на някои места има повече, отколкото е необходимо. В тесните  варненски улици ежедневно се образуват автомобилни задръствания. Тези контейнери, които са излишни, могат да послужат за други места, където няма достатъчно." - посочи Димитров.

От друга страна той смята, че за изхвърлянето на отпадъци извън обозначените за това места имат вина някои граждани, като това е много лош манталитет. В тази връзка трябва да има санкции, така както е в други държави. Тези въпроси са решени с подземни контейнери и трябва да се проучи къде във Варна могат да бъдат изградени такива, допълни Мартин Димитров. Задължително и да се обърне голямо внимание върху изискванията за партньорство между Община Варна с фирмите, ангажирани с почистването и сметоизвозването в града. Нужно е да се спазват регламентираните отношения в договора, който се сключва точно затова, подчерта Димитров.

Общинският съветник коментира и Капиталовата програма на Община Варна за 2024 г. Тя е на стойност малко над 205 млн. лв., от които 160 млн. лв. са осигурени от общинския бюджет. Тази проекторамка беше одобрена в началото на февруари от комисията, която оглавява Мартин Димитров. За основни ремонти на пътната мрежа са одобрени малко над  81 млн. лв., а за благоустрояване на междублокови пространства са заложени 33 млн. лв.

"Според мен тези пари са достатъчни, тъй като са за настоящата година и занапред ще се мисли за други належащи ремонти. С държавно дофинансиране ще бъде направен основен ремонт на пътя от кв. Аспарухово до кв. Галата, който възлиза на 10 млн. лв. Това е един от мащабните ремонтни проекти тази година и хората в района трябва да проявят търпимост. От наша страна ще се настоява да бъде качествено извършен." - посочи Димитров

Мартин Димитров се надява като общински съветник да допринесе да бъде решен проблемът  с лошата инфраструктура. По думите му булевард "Левски" е важен, без да се коментира стойността на изграждането му, но във Варна има и други булеварди. Той припомня факта, че до ремонтите на булевардите "Владислав Варненчик" и "Мария Луиза" се е стигнало след протести на граждани.  Какъвто и ремонт да се направи отново се появяват нови дупки и тези дупки биват кърпени, посочва Димитров.

"Постоянно се прави ремонт на ремонта. Това е нещо, което тегне над града от години и моята кауза е тази практика да спре. Всичко се получава добре, когато се строи качествено и не се краде. Ще има елемент на контрол и когато нещо не отговаря на дадения стандарт и критерии ще подлежи на санкциониране. За да има подреденост в града и да може да се сравнява с други европейски  градове, не трябва да се допуска корупция. Досега тя е била много силно изразена, тъй като дори и учениците говорят за тези злоупотреби."

Мартин Димитров припомни, че в резултат на предизборните строителни дейности в началото на миналото лято е констатиранo замърсяване с фини прахови частици във Варна.

Това запрашаване на града касае преди всичко здравето на гражданите. Всички проблеми са резултат от политическите зависимости и преследване на собствени и частни колективни интереси за сметка на обществените, каза Димитров. Той допълни още, че общинският съветник преди всичко трябва да е обществен защитник на хората.