Столична община под ръководството на ГЕРБ не осигурява финансиране на райони с опозиционни кметове като “Слатина" и не изпълнява ангажимента си за разширение на три ясли в “Лозенец".

Това обяви общинският съветник от “Демократична България" Симеон Ставрев, след като отново близо 10 000 деца в София останаха неприети в общински ясли и детски градини. В своя Facebook профил Ставрев посочва и трета причина - решението на ГЕРБ да размени терен в “Дианабад" до детска градина с Петьо Блъсков, позволявайки му да построи два блока там, вместо да разшири съществуващата детска градина.

“Подкрепям предложените от Национална мрежа за децата решения на проблема", пише още Ставрев, представяйки детайлно идеите на организацията. Една от тях включва алтернативните форми за образование и детска грижа за деца между 1 и 4-годишна възраст чрез общински или национални програми за финансиране. Според Ставрев подкрепата на общината и националните институции би могла бързо да облекчи натиска върху държавните ясли и детски градини. “Нещо повече, това ще даде възможност на родителите да избират къде да запишат детето си, вместо да стискат палци то да бъде изтеглено на жребий за място в държавната градина", пише още Ставрев.

Общинският съветник подкрепя инициирането на повече публично-частни партньорства, чрез които да се създадат детски кътове, управлявани от компании или граждански организации. По този начин родителите биха могли да запишат децата си на ясла или детска градина в близост до работното си място. Друго възможно решение на казуса предвижда промяна на изискваните минимални нива на квалификация на персонала. Едва 33% от страните в Европа, сред които е и България, изискват работещите с деца под 3 години да притежават съответната бакалавърска степен. “Това спира достъпа на студенти по подходящи специалности до помощни дейности в детските заведения, а работещите там често са над средна и към пенсионна възраст, но остават натоварени с между 10-20 деца", заключи Ставрев.