Общински съветници от ГЕРБ - Стара Загора отчетоха дейността си през 2022 г., предаде репортер на Агенция "Фокус". Това се случи по време на пресконференция в офиса на партията, на която присъстваха председателят на групата на старозагорските общински съветници от ГЕРБ Мария Жекова, арх. Мартин Паскалев, Боян Бабанов, доц. Емил Славов, Бояна Танева Манова, Дарин Петков и д-р Георги Господинов. Всеки от тях синтезирано обясни най-важните неща, които са се случили от началото на годината в техния ресор. 

Като начало Мария Жекова припомни, че през последните две седмици Стара Загора е отличена с много значими награди. "Една от тях е за новия пазар "Васил Шаханов“, който беше отличен в сектора "Търговски обекти“, а Зоопаркът и Летният театър донесоха на общината престижна награда за цялостен принос в развитието на градската среда на конкурса "Сграда на годината“ 2022", каза Жекова. Тя бе категорична, че работата в Общинския съвет в Стара Загора е спокойна и се опира на диалогичност, взаимодействие и добър тон, които са в основата на вземането на решения в полза на обществото.

"Групата на общинските съветници на ГЕРБ направи много добри предложения през годината. Приехме Стратегия за личностно развитие на деца. Направихме промени, с които да облекчим кандидатстващите за места в детска градини. Приехме и промени в Правилника за финансово подпомагане на процедури по асистирана репродукция, за да се подпомогнат повече хора“, посочи Бояна Танева. Тя припомни и за помощта, която е указана на други общини. "Всъщност подкрепяме общини не само в нашата област. По предложение на групата на ГЕРБ е подпомогната Карловска община след наводненията. Както знаете, нашата държава се сблъска с проблема с настаняването на украинските бежанци, заради последствията от войната. Именно ние успяхме да осигурим настаняване на тези хора, като гласувахме това да е и в Международния младежки център, помогнахме и с различни видове дарения“, каза Танева.

Председателят на Постоянната комисия по култура, туризъм и вероизповедания Дарин Петков постави акцент върху приетия Правилник за съфинансиране на проекти в областта на културата, с който ще се разнообразят събитията в общината и хора с креативни идеи ще бъдат подпомогнати, за да ги реализират. Той определи сливането на Къща музей "Гео Милев“ и Музей "Литературна Стара Загора“ като нов културен институт, който има големи перспективи за развитие.

Председателят на Постоянната комисия по здравеопазване доц. Емил Славов съобщи, че се работи в посока на по-достъпно и съвременно общинско здравеопазване. "Чувствително е подобрена материалната база в Специализираната болница за лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания. Осигурени са средства за помещения за специфични дейности в Центъра за психично здраве, както и за изграждане на кислородна инсталация в УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович“ , посочи доц. Славов. Той добави, че придобиването на бившата сграда на АГ комплекса остава приоритетна задача, но за да продължат преговорите е необходимо редовно правителство.

Председателят на Постоянната комисия по спорт и младежки дейности д-р Георги Господинов подчерта, че през 2022 г. бюджетът за ресора е бил 1,8 млн. лева за подобряване на спортните бази и провеждането на над 50 мероприятия от спортния календар. "Общината и Общинският съвет оказват много голяма подкрепа на спорта в града и това се вижда и оценява от хората. Модернизира се Спортното училище, както и общежитието към него. Една от ценните придобивки в града е скейт паркът, който е уникално за България съоръжение“. каза д-р Господинов.

Боян Бабанов заяви, че независимо от многобройните трудности през изминаващата година, стартирала с много високи нива на инфлация, Общинският съвет е приел балансиран бюджет и сериозна капиталова програма. "Приходите към края на октомври са изпълнени на 86% и се очаква в края на годината да бъдат преизпълнени“ – каза Бабанов. Той подчерта, че 2022 г. е много успешна за Индустриална зона "Загоре“. 90% от терените са заети, а инвестиционните проекти са за над 130 млн. лева, като чрез тях ще се разкрият над 1100 нови работни места.

"С добри новини изпраща годината Постоянната комисия по териториално и селищно развитие и транспорт в Общинския съвет. Успешно бяха изпълнени проектите, свързани с цялостните ремонти на Зоопарка, Летния театър, Общинския пазар за индустриални стоки "Васил Шаханов“ – съобщи председателят ѝ арх. Мартин Паскалев. Той акцентира още на приетия през годината План за интегрирано развитие на общината за следващите 7 години, както и на Общия устройствен план, който получи подкрепата на целия Общински съвет. Арх. Паскалев информира, че в Стара Загора са доставени първите 18 нови електрически автобуса, а останалите 15 ще пристигнат в началото на следващата година. Във финален етап е и проектирането на нова транспортна схема.

Рени АТАНАСОВА