Управляващото мнозинство между ГЕРБ и ВМРО в Столичния общински съвет иска да спазари на безценица важен общински имот, предвиден за изграждане на училище в ж.к. Младост 4. За схемата алармират общинските съветници на “Демократична България" в София, които твърдо се противопоставят на опита на ГЕРБ да подари общинска земя под формата на прехвърляне на собственост. Това се казва в позиция на представителите на "Демократична България“ в Столичния общински съвет. Публикуваме останалата част без редакторска намеса:

“Ние сме твърдо против предложението за продажба на общинския имот. Считаме че Столична община трябва да запази собствеността си и да осигури изграждането на ново училище и ще настояваме докладът да не влиза в дневния ред на заседанието на СОС", заяви Бойко Димитров от ДБ.

Тази седмица председателят на комисията по устройство на територията, архитектура и жилищна политика Ивайло Петков от ГЕРБ внесе доклад в СОС, с който 10 000 кв. м общински имоти ще бъдат прехвърлени на частна фирма. В земята попада и недовършената сграда на училището, която през 90-те преминава в частни ръце и неколкократно е сменяла собствениците си.

През цялото това време Столична община не прави нищо, за да си възвърне имота и да бъде завършен строежа на училището. През 2017-а година тогавашният кмет на район “Младост" Десислава Иванчева настоява общинските съветници да позволят продажбата на имота, но предложението бива отхвърлено.

“Младост 4 е най-големият по територия и брой микрорайон в целия жилищен комплекс, но на територията му има само две общински детски градини и едно училище. За последните четири години броят на учениците в единственото училище в Младост 4 се е увеличил драстично от 250 на 750, а капацитетът на сградата е на изчерпване", казва още Димитров от ДБ. Сигналът до представителите на политическата сила в СОС е подаден от местния учител Кристина Касабова.

Според общинаря, ако собствеността на земята премине в частни ръце, ще отпаднат всякакви гаранции, че предназначението на имота няма да бъде подменено и вместо училище, там да бъде изграден огромен търговски или жилищен комплекс.

“Столична община е длъжна в най-кратки срокове да предприеме всички законово допустими действия, за да си възвърне пълните права на имота и да завърши изграждането на училище в него. Ако пък се установят конструктивни дефекти, трябва да се издаде предписание за премахване на сградата", заключи Димитров.