Общински съвет – Смолян прие разчета за разходите на Общината за 2023 г., предаде репортер на "Фокус“. Докладната записка бе приета с 22 гласа "за“, без "против“ и 4 "въздържали се“. 

Кметът на Смолян Николай Мелемов, който бе и вносител на докладната заяви, че за поредна година условията за работа на общините са силно повлияни от динамичните промени във външната среда. "Политическата и икономическата кризи, социалната, здравната и геополитическата обстановка определят трудно прогнозируема среда и ни изправят пред безпрецедентна ситуация при управлението на местните финанси. Особено силен продължава да бъди натиска върху бюджета на общините, породен от инфлацията, продължаващо нарастване на цените на енергоносителите и на цените за строителство“, поясни Мелемов.

Той припомни, че ежегодно, в изпълнение на чл.84, ал.4 от Закона за публичните финанси, кметът на общината внася в общински съвет проект на бюджет на общината в срок от 20 работни дни от обнародването на закона за държавния бюджет за съответната година. "Към 31.12.2022г. Народното събрание не прие Закон за държавен бюджет на Република България за 2023 година и така за втора поредна година държавата не спази определените от Закона за публичните финанси срокове на бюджетната процедура. Липсата на държавен бюджет възпрепятства възможността за приемане на общински бюджет за съответната година, с което допълнително се утежнява управлението на местните финанси“, допълни кметът на Смолян.

В докладната записка се посочва още, че за разлика от бюджетната 2022г., когато закъснението при приемане на Закон за държавен бюджет на Република България беше едва три месеца, то през 2023г. се очертава държавата и общините да работят без приет закон за държавен бюджет за 2023г. поне до м. май или м. юни. Предвид предстоящите в края на годината местни избори, това "закъснение“ със сигурност ще създаде риск редица местни инициативи да бъдат забавени или блокирани в този период, се казва още в докладната на кмета.

Резултатите, които се очакват от прилагането на разчета за разходи на Община Смолян за 2023г., е организиране на дейността на общината да приемане на ЗДБРБ за 2023г. при спазване на ефективно, ефикасно и законосъобразно разходване на средства, без просрочени задължения и висока събираемост на собствените приходи, залегнали в програмата за развитие на общината.

Нели ГЕРГЬОВСКА