Общински съвет – Смолян прие първите зони за платено паркиране в града, прадеде репортер на Агенция "Фокус“. Вносителят на докладната записка и кмет на Смолян Николай Мелемов заяви, че с решение на Общинския съвет от края на октомври 2021 г. е приета Наредба за престой и паркиране на пътни превозни средства на територията на Общината, която е влязла в сила от 1 май т. г. С решение от 30 юни са определени зоните за платено паркиране. Община Смолян е сключила договор за възлагане на услугата за осигуряване на единен кратък номер за всички мобилни оператори, който ще се ползва за плащане чрез СМС. Доставени и монтирани са и вертикална пътна маркировка в зоните за паркиране. С цел улеснение на гражданите от страна на община Смолян са закупени и поставени 4 броя паркомати, фискални устройства, принтери и телефони за екипите, както и е осигурено приложение, с което да се управлява и контролира зоната.

"Във връзка с покачващита се инфлация в страната, отправени молби и запотвания от граждани, намаляването на доходите в района и обедняването на населението, покачването на енергийните носители, кметът на Смолян предлага платеното паркиране в общината да се въведен поетапно“, каза още кметът на Смолян.

След направени предложения от страна на някои общински съветници към първоначално предложените зони се включиха и още две. Така в първия етап се включват следните места: ул. "Арх. Петър Петров“ – обособените паркинги и уширения на пътното платно зад сградата на Общината, паркингът на бул. "България“ до ПИБанк, паркинга на ул. "Кап. Петко войвода“ под СУ "Св. Св. Кирил и Методий“, локалното улично платно пред Областна администрация – Смолян и паркинга до бившия Младежки дом.

Таксите, които ще се плащат в определените зони за платено паркиране са 1 лв. на час, 6 лв. на ден, 30 лв. на месец и 200 лв. на година. Определя се и дневен часови режим на работа на зоните, който е в работни дни в диапазона от 8.30 до 17.30 часа.

Докладната записка, с направените предложения, бе приета с 26 гласа "за“, 1 "против“ и без "въздържали се“.

Нели ГЕРГЬОВСКА