Общински съвет – Смолян даде съгласие за отпускане на временен безлихвен заем от държавата в размер на 1 400 000 лв., предаде репортер на "Фокус“.

В докладната записка се посочва, че с решение на Общински съвет от края на май 2020 година е дадено съгласие за отпускане на безлихвен заем от Централния бюджет на Република България в размер на 1 400 000 лв. във връзка с изпълнението на противоепидемичните мерки на територията на общината и преодоляване на последиците от извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13.03.2020 г.

С настъпването на икономическата криза, високите цени на горивата, ел. енергията и въпреки условията на труднопрогнозируема среда, необичайната политико-икономическа обстановка, повлияна от редица предизвикателства, община Смолян се стреми да разплаща в срок всички поети задължения, навреме да погасява получените заеми и да не допуска просрочени задължения.

Вносителят на докладната записка и кмет на Смолян Николай Мелемов заяви, че през настоящата 2022 г., Общината е успяла изцяло да погаси получен от Централния бюджет на държавата безлихвен заем в размер на 2 600 000 лв. Погасени и са и двете вноски по емисията на ценни книжа в размер на 832 000 лв. главница и лихви в размер на 197 120 лв. В резултатна това доведе до финансово затруднение за общината за обслужване на текущите разходи.

Мелемов посочи още, че е провел среща със служебния министър на финансите, на която е станало ясно, че след решение на общинския съвет, може да се кандидатства за отпускане на този безлихвен заем от държавата, която се явява рефинансиране на досегашния заем от 1 400 000 лв. Срокът за погасяването му е 20.12.2023 г.

Решението бе взето с 24 гласа "за“, 1 "против“ и без "въздържали се“

Нели ГЕРГЬОВСКА