На последното си заседание за 2022 г., Общински съвет – Доспат одобри поемането на дългосрочен дълг за придобиването чрез финансов лизинг на един нов комбиниран колесен багер с предна кофа за товарене и задна кофа за изкопни работи, оборудван с допълнителен инвентар - гребло за снегочистене, бързосменник, допълнителна задна кофа и/или др. подобен инвентар. Това съобщиха от Общината.

Максималният размер на дълга е 260 000 лв., придобит при условията на финансов лизинг. Начинът на финансиране е от собствени средства и обща изравнителна субсидия. Обезпечението на дълга - придобитите активи остават в собственост на лизингодателя до окончателното погасяване на дълга. Лихвеният процент на лизинга – фиксиран, за периода на лизинга, не по-висок от 7%, а таксата обслужване на лизинга – не повече от 1 %. Срок на лизинга – до 60 месеца, първоначалната /авансова/ вноска да е не повече от 20 %, сочи решението на Общинския съвет в Доспат.

Основната цел при поемане на дълга е да се придобие един нов комбиниран колесен багер с предна кофа за товарене и задна кофа за изкопни работи, оборудван с допълнителен инвентар - гребло за снегочистене, бързосменник, допълнителна задна кофа и/или друг подобен инвентар. Другите разходи, като тези за застраховки, регистрация в КАТ/КТИ и др. подобни са за сметка на собствените приходи на община Доспат.

Със своето решение, Общински съвет – Доспат възлага на Кмета на Община Доспат, да проведе обществена поръчка по реда на Закона за обществените поръчки, с предмета и параметрите по т. 1 от настоящото решение, както и да подпише договор с избрания изпълнител.

На основание чл.60, ал.1 Административно процесуалния кодекс /АПК/, допуска предварително изпълнение на взетото решение, за да се защитят особено важни обществени интереси, се посочва още в решението на местния парламент.