Мерки за предотвратяване на нерегламентираното замърсяване изиска от Общините във Великотърновска област Регионалната инспекция по околна среда и води в старата столица, предаде кореспондент на "Фокус“. Милка Асенова, отговаряща за "Връзки с обществеността в институцията“ уточнява, че това се е случило на работна среща с местната власт, областните администрации, областните пътни управления и Басейнова дирекция – Плевен. На нея са обсъдени въпроси, свързани с образуването и почистването на замърсени терени извън определените за целта места за изхвърляне на отпадъци.

"Целта на срещата бе да се планира почистването на населените места в най-кратки срокове и да се предвидят мерки за ефективно предотвратяване на последващо замърсяване“, обясняват от РИОСВ.

По време на работното съвещание експертите са разяснили разпоредбите на Закона за управление на отпадъците, с които са вменени задължения на кметовете на общини по поддържане на чистотата на населените места и общинската пътна мрежа, както и задължения на собствениците на пътища в лицето на областните пътни управления.

От страна на местните администрации е споделена практиката по отношение на образуваните замърсени терени, трудностите, които се срещат при почистването им, както и недопускане на нови замърсявания, и прилаганите мерки до момента.

"Бяха обменени добри практики, свързани с управлението на битовите и строителни отпадъци на местно ниво. Бяха споделени констатациите и положителните резултати при осигуряване на достатъчен брой и видове за разделно предаване на отпадъци от населението, което води до намаляване на депонираните отпадъци. Участниците се обединиха около становището, че е необходима цялостна промяна в нагласите на обществото за изхвърляне на отпадъци само на определените за целта места“, допълват специалистите.

РИОСВ напомни за даденото предписание, според което в периода 1 март – 31 юли Общините трябва да почистят идентифицираните замърсени терени. Последващият контрол от страна на инспекцията ще установи изпълнението, като при констатиране на неизпълнение ще бъдат налагани глоби и санкции на кметове и кметски наместници.