В сградата на Община Смолян се проведе откриваща пресконференция по проект № BGENVIRONMENT-3.002-0004 "Въвеждане на общински схеми за разделно събиране и рециклиране на отпадъци на територията на Община Смолян и Община Баните“, който се осъществява с финансовата подкрепа на Програма "Опазване на околната среда и климатични промени“, чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014 – 2021 г. Това съобщиха от пресцентъра на община Смолян.

Бенефициент по проекта е Община Смолян, а партньори са Община Баните и Община Кристиансанд – Кралство Норвегия.

Проектът е насочен към разработване на анализ на добри практики, въз основа на опита на партньора по проекта от Кралство Норвегия и ще представя тенденции и механизми, подходящи за въвеждане на принципите на кръговата икономика в български общини.

В рамките на проекта ще бъде разработен и Модел за генериране и тенденции при оползотворяване на отпадъците в контекста на принципите на кръговата икономика.

Очакваният ефект от проекта е свързан с въвеждането на пет основни схеми за разделно събиране и рециклиране на отпадъци, както следва:

В Община Смолян – въвеждане на схема за разделно събиране и рециклиране на строителни отпадъци; въвеждане на схема за разделно събиране и рециклиране на отпадъци от излезли от употреба гуми и въвеждане на схема за разделно събиране и оползотворяване на биоразградими отпадъци от домакинствата.

В община Баните – въвеждане на схема за разделно събиране и рециклиране на хартия, картон и стъкло и въвеждане на схема за разделно събиране и оползотворяване на биоразградими отпадъци от домакинствата.

Проектът е на стойност 604 056.28 лева. Периодът на изпълнение на дейностите е 28.09.2021 г. – 27.09.2023 г.