Две общини в област Добрич нямат доброволчески формирования за реакция при кризи. Това са общините Добрич град и Добричка (Добрич-селска). Те нямат екипи от доброволци за действия при бедствия, кризи и аварии, въпреки усилията на местните администрации да бъдат създадени такива формирования. Това съобщи по време на българо-румънски форум с тема създаване на трансгранични партньорства и мрежа за съвместни действия при криза гл. инсп. Тодор Катранджиев от РДПБЗН в Добрич, предаде репортер на Агенция "Фокус". Форумът, който продължава и утре, е свързан с осъществяването на трансграничен проект за съвместни действия и реакция при криза в пограничния регион Добрич - Кълъраш.

Останалите добруджански общини разполагат макар и с по-малочислени доброволчески формирования. В община Балчик доброволците са 16, преминали са обучение и по двата задължителни модула, разполагат със защитни облекла и транспортен автомобил. 16 са също доброволците в община Генерал Тошево, като 12 от тях са преминали пълно обучение, разполагат със защитни облекла и два автомобила - спасителен и транспортен. В община Каварна доброволците наброяват само седем души, обучени само в рамките на първия модул, разполагат със защитни облекла. В община Крушари доброволците са шестима, напълно обучени, разполагат със защитни облекла. В община Тервел доброволческото формирование е от 10 души, обучени и снабдени със защитни облекла.   

Държавата осигурява финансиране за формирование в Добрич до 30 доброволци, а в община Добричка - до 20. По думите на гл. инсп. Катранджиев е необходимо повече да се работи в посока на мотивиране на гражданите да се включват в такива формирования, защото те са необходими и полезни. Пример за това е случаят с изгубеното дете от Перник, което след дълго търсене беше открито именно от доброволци сп news pic 2
©
асители. Гл. инсп. Катранджиев е категоричен, че работата в посока на мотивиране трябва да започва още от училище и то от началните класове. Децата трябва да се запознават с естеството на работа, което включва освен взаимопомощ на добра воля, също придобиване на знания и умения, изграждане на качества и физическа подготовка за участие в действия при бедствия и кризи. 

В рамките на осъществения проект "Съвместно управление на риска и партньорство в трансграничен регион  "Кълъраш – Добрич" с партньори - водещ Община Добричка и Инспектората за извънредни ситуации "Barbu Stirbei" на окръг Кълъраш, Румъния, са проведени учебни срещи с ученици и това е дало много добър резултат, който може да се надгражда и развива във времето, за да разполагат областният център Добрич и най-голямата община в областта - Добрич-селска, с доброволчески формирования, отбеляза гл. инсп. Катранджиев.

Жулиета НИКОЛОВА