Общините в Девин и Златоград са сред първите в страната, които направиха своите дарения за Пилон "Рожен“. Това съобщиха от Фондация "Наследство в бъдещето“. Съветниците в Девин гласуваха 5 000 лв. за Паметника на обединението, а колегите им в Златоград – 10 000 лв. Още при старта на проекта местните власти обявиха подкрепата си за изграждане на внушителния монумент, в който България ще остави най-важните послания към идните поколения.

28-те административни области на страната вече избраха своите завети към бъдещето, които ще бъдат гравирани в основата на новия Паметник на Обединението – 111-метровия Пилон "Рожен" в Родопите.

Посланията ще бъдат гравирани върху карта на България с размери 5х3 м от врачански камък, като всяко ще е поставено на мястото на областта, от която идва.

Паметникът на Обединението - 111-метровият пилон на Роженските поляни ще извиси българското знаме на рекордна световна надморска височина от 1430 м. В основата му ще бъде вградена капсула на времето и плоча от мрамор, изобразяваща картата на България, с послания към бъдещите поколения.

Проектът се реализира изцяло с дарения от българи в страната и чужбина и е подкрепен от видни общественици, спортисти, учени, успешни представители на различни професии. Големите родолюбци Лили Иванова, Христо Стоичков, проф. Андрей Пантев изразиха безрезервната си съпричастност.

Националната дарителска кампания "България заслужва!“ за изграждане на монумент на българското знаме е под патронажа на президента на Република България Румен Радев. Информация за каузата може да се намери на www.pilon.rozhen.bg, като през сайта може да се направи и дарение.