С гордост мога да споделя, че Община Пазарджик продължава активно да поставя основите на бъдещото изнесено обучение в колаборация с Тракийския университет. Това написа кметът на Пазарджик Петър Куленски, проследи "Фокус".

"Проведохме дълги и продуктивни срещи с ректора на университета проф. Добри Ярков заедно с директори на гимназии от областта, представители на бизнеса и на лечебните заведения в региона. Идентифицирани бяха множество възможности за нови партньорства и разработването на иновативни образователни програми, които ще дадат нов тласък на града ни. Проактивността, с която работим с професор Ярков, очертава все по-добре хоризонт, в който най-накрая ще има повече реални възможности за младите хора на Пазарджик – бъдещето на местната икономика", уточни градоначалникът.

По думите му образованието винаги е било стълб на развитието и просперитета на всяка общност. "Предстои ни да работим заедно по реализацията на изнесените обучения, които ще предложат на младите хора в региона възможност за образование близо до дома и много нови стимули за реализация в родния край в среда, която отразява и техните интереси, и нуждите на местната икономика", допълни той.

От традиционни за областта аграрни специалности и "Педагогика" през перспективи в IT сектора, модерен автотранспорт и оптични технологии до иновативните професии от ново поколение за специалисти по електрически превозни средства, възобновяеми енергийни източници и водородните технологии.

Задължителна е комуникацията с младите хора, за да бъдат не просто информирани за всички нови възможности, които се откриват пред тях в града, но и да могат да видят от първа ръка и на практика професионалната реализация и бързото развитие на индустрията, от което си заслужава да бъдат част.

"Искам да благодаря на всички, които допринасят за откриването на новите възможности в града ни. Ясното разбиране на нуждите, диалогът и чуваемостта между всички са ключови, за да можем да поставим гордо Пазарджик отново на картата на прогреса и изборът за качествен живот", заяви в заключение Куленски.