Община Кюстендил ще отпуска стипендии на хора от Кюстендил, които ще се обучават за медицински сестри, съобщи кметът инж. Огнян Атанасов, предаде репортер на "Фокус“. "Община Кюстендил, следвайки политиката която бях поел още през предизборната си кампания, тази години осигурява стипендии за наши съграждани, записали се да учат за медицински сестри и имащи сключен договор с болницата в Кюстендил“, каза Огнян Атанасов.

Те се ангажират с това, че ще работят най-малко пет години в лечебното заведение в града. При това ще получават веднъж стипендия от болницата и втори път от Общината. Същото важи и за лекари, които ще се върнат в Кюстендил и ще работят на договор в местната болница.

Кметът посочи, че се провеждат поредица от срещи с представители на висши учебни заведения в страната. Вече е ясно, че Университетът по библиотекознание и информационни технологии ще приема кюстендилци без приемен изпит. Има преференциални условия и в Колежа по туризъм. Днес е проведена среща с представители на Тракийския университет.

Деканът на "Аграрен факултет“ към Тракийския университет проф. д-р Диян Георгиев посочи, че висшето учебно заведение е започнало изнесено обучение в Кюстендил. В три образователни степени се обучават студенти в аграрния факултет. Обученията са зооинженерство, агрономство, екология и опазване на околната среда, рибовъдство и аквакултура и аграрно инженерство.

Стана ясно, че студентите могат да се обучават в редовна или в задочна форма на обучение. Приемът в специалностите се осъществява посредством кандидатстудентски изпити или с резултатите от матурите.