Община Габрово изпрати сигнал към Районна прокуратура – Габрово и Областна дирекция на МВР за неправомерни действия в частен имот в местност Шенини.

Става дума за разкопаване в широколистна гора, причинило увреждане на съществуващ водопровод, който захранва жилищни имоти в местността, съобщиха за "Фокус" от Общината.

На 19.03.2024 г. след получен сигнал за тези действия, на тел. 112 и в Община Габрово, служители на Общината извършиха проверка на място, в присъствието на представители на различни институции, сред които и дружество ВиК – Габрово.

Установено е, че с разкопаването собственикът на имота е увредил водопровода, който преминава през него. В резултат е прекъснато водоснабдяването към повече от десет имота в Шенини.

Още същия ден, след среща между ръководствата на Община Габрово и ВиК – Габрово, бе решено да се изгради временно алтернативно водоснабдяване към откъснатите от снабдяване с вода частни имоти, работата по което започна своевременно.

Частната гора, през която преминава водопроводът, е собственост на Фондация "Елпида“. С годините в гората се е обособил път, осигуряващ достъп до район в местност Шенини, в който има повече от десет застроени поземлени имота.

Имотът на Фондацията "Елпида" е бил държавен до 2007 г., след което е реституиран на наследници и впоследствие купен от настоящия собственик.

Нарушеният водопровод и електроснабдяването през имота са изградени още преди той да бъде реституиран. Водопроводът се експлоатира и стопанисва от ВиК оператора на територията на общината. С извършеното разкопаване собственикът на имота е увредил съоръжение, което е чуждо имущество и е предизвикал прекъсване на снабдяването с вода.

В сигнала до Районната прокуратура Община Габрово е поискала проверка по случая и действия по превенция от бъдещи нарушения: