Община Сливен разработва проектно предложение, с което ще кандидатства по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ  BG05SFPR003-1.001 "Топъл обяд“ по Програма за храни и основно материално подпомагане 2021-2027, съфинансирана от Европейски социален фонд плюс(ПХОМП ЕСФ+) за предоставяне на топъл обяд.

Разходите по процедурата са допустими от 01.10.2022 г. до 30.09.2025г.

В изпълнение на изискванията по проекта започва прием на Заявления на кандидати за потребители от град Сливен и населените места на общината, желаещи да получават топъл обяд. Допустими целеви групи: - лица и семейства без доходи или с ниски доходи, възрастни семейства пенсионери и самотно живеещи пенсионери, които имат ниски доходи, не могат да се издържат с тези доходи и имуществото си и не получават подкрепа от близките си;

-          лица, обект на социално подпомагане, включително и от кръга на лицата по чл. 4, ал. 1 от Наредбата, които са в невъзможност да задоволят основните си жизнени потребности и за тях е установена нужда от допълнителна подкрепа;

-          лица с ниски доходи, които поради налични увреждания или здравословни ограничения са със затруднено или невъзможно самообслужване, в това число самотни лица с трайни увреждания с ниски лични доходи от пенсия, за които няма подходящ кандидат за асистент по механизма лична помощ;

-          лица, които поради инцидентни обстоятелства са в затруднена и уязвима ситуация и за тях е установена нужда от този вид подпомагане;

-          скитащи и бездомни лица;

-          лица от уязвими групи - граждани на трети страни, по смисъла на § 1, т. 17 от допълнителните разпоредби от Закона за убежището и бежанците.

За периода на осъществяване на проекта топъл обяд ще се предоставя/ супа, основно ястие, хляб и поне веднъж седмично десерт/ в работните дни от съответния месец за представителите на целевите групи по програмата.

Кандидатите следва да подадат следните документи: заявление-декларация /по образец/ и декларация за съгласие за разкриване на данъчна и осигурителна информация /по образец/.

Желаещите да ползват услугата следва да подадат необходимите документи в Център за административно обслужване на граждани на Община Сливен /гише № 8/, ЦАО "Речица“, ЦАО "Дебела кория“, ЦАО "Надежда“ и кметствата на населените места.

Подаването на документи започва на 30.09.2022г., като процедурата за прием на документи продължава през целия период на проекта.

Установяването на правоимащите лица се извършва от Дирекция "Социално подпомагане“-Сливен.

Допълнителна информация на телефон 044/611122 и 044/611162.