Общината планира обновяване на Дома за стари хора в Сливен.

Като следваща стъпка в подобряването и разширението на социалните услуги, които предлага, Общината ще кандидатства с проект за обновяване на Дома за стари хора в Сливен.

Предложението бе подкрепено по време на вчерашната редовна сесия на местния парламент в Сливен.

Проектът ще бъде подаден по процедура, свързана със строителни дейности и доставка на оборудване и обзавеждане на съществуващите домове за стари хора към Национален план за възстановяване и устойчивост /НПВУ/. Целта на процедурата е всички съществуващи домове за стари хора да се приведат в пълно съответствие с изискванията на стандартите за качество на резидентната грижа за възрастни хора в надтрудоспособна възраст по отношение на специализираната среда за предоставянето на услугата.

Съгласно Закона за социалните услуги, всички домове за стари хора следва да се реформират в съответствие със стандартите за качество на резидентната грижа за възрастни хора в надтрудоспособна възраст, определени в Наредбата за качеството на социалните услуги, в срок до 1 януари 2025 г.

Проектът за Дома за стари хора в Сливен предвижда ремонтни дейности, вътрешни преустройства, реконструкция, пристрояване и доставка на оборудване. Всички разходи, свързани с изготвяне на енергийни и технически обследвания, инвестиционен проект, строително-монтажни работи, доставка на оборудване и други за изпълнението на проекта, са допустими за финансиране по процедурата. 

Крайният срок за кандидатстване е 17 март 2023 г.