В началото на следващата седмица се очаква официално да стартира изграждането на ново кръгово кръстовище във Велико Търново. То ще свързва улиците "Беляковско шосе", "Краков", "Полтава" и бул. "България", предаде кореспондент на "Фокус". Символичната първа копка на проекта бе направена днес. Идеята му е да оптимизира движението както към центъра на града, така и към входа и изхода в посока София.

Главният архитект на Община Велико Търново инж. Динко Кечев, който е и ръководител на дейностите, поясни, че стойността на проекта е малко над 1,1 млн. лв. Ремонтът, който ще включва реорганизация на движението, поставяне на нови бордюри, монтиране на два нови светофара, няколко нови пешеходни пътеки и преасфалтиране, трябва да приключи за четири месеца.

"В района ще има нова геометрия, по-скоро оптимизация на съществуващата. Ще се направят нови шлюзове, които ще оптимизират движението в двете посоки - към града и към Западния пътен възел.

Кръстовището ще е организирано като кръгово движение, но реално няма да има кръгово кръстовище, то ще е с удължена форма. Предвижда се зелените площи да бъдат запазени в почти същия вид. От тях ще бъде взето малко, но за сметка на това ще има и нови, като на финала процентът им ще е по-голям, отколкото е сега", обясни още инж. Кечев.

Не се предвижда трафикът в района да бъде спиран изцяло. Ще има временна организация, която ще се регулира от знаци.

"В края на лятото ще стартира и дългоочакваното преасфалтиране на един от двата главни булеварда в града - "България", категорични са от местната администрация.

Фирмата изпълнител е "Парсек Груп". Тя прави и другото ново кръгово кръстовище в града - в района на Летния театър. Ръководителят на проекта от тяхна страна Иван Станев увери, че всички срокове ще бъдат спазени и ремонтът ще приключи до края на лятото.

Двете нови съоръжения са част от плана Интегриран градски транспорт във Велико Търново. Стойността на целия проект е 12,6 млн. лв., от които 9,3 млн. лв. - безвъзмездно финансиране от Европейския съюз.

"Всички знаете за трудностите, които имахме конкретно с осъществяването на този проект, който имаше всичко необходимо, за да се работи по него, но се наложи да чакаме месеци наред липсващите държавни решения за индексация на строителните договори. И, може би, затова е много важно да отбележим днес на това място и на фона на Деня на Европа, който чествахме вчера, да отчетем колко важен е европейския път на България. Без ЕС, без фондовете на ЕС, нито този проект, нито който и да е друг нямаше да бъде осъществен нито при нас, нито в някоя друга община в България", коментира зам.-кметът на Община Велико Търново Нейко Генчев.

Луиза ТРАНЧЕВА