99% е шансът Пловдив най-после да си има зоологическа градина, и то още до края на 2023 година. Община Пловдив е направила изцяло нова концепция за пространството. Разработката е на общинските проектанти с помощта на специалисти в тази област, научи Агенция "Фокус". 

Идеята е да се използват съществуващите съоръжения, като се адаптират към променените условия, разкри заместник-кметът по строителство и инвестиции Пламен Райчев, който е двигател на новата разработка. В момента заместник-кметът извършва изчисления и ще е готов със сметките до края на годината. 

Плановете са в началото на следващата година да се обяви обществената поръчка за изпълнител, а междувременно да се проведе публично обсъждане, след което да се сключи договор с Фонда за устойчиви градове. Прогнозата е през март да се избере изпълнителят и работата веднага да стартира. Така обектът ще е завършен до края на годината. 

Рестартът на проекта за зоологическата градина става възможен след спирането на пробива при Водната палата. Очаква се на последната за тази година сесия на пловдивския общински съвет на 19 декември съветниците да гласуват окончателното му прекратяване.

Този обект беше предвиден да се реализира с част от 30-милионния заем от Фонда за устойчиви градове. За да не загуби Пловдив тези средства, общинската администрация предлага парите да бъдат насочени към зоологическата градина и реконструкцията на Дондуковата градина. 

За обновяването на градската градина има избран изпълнител и фирмата е готова веднага да започне работа.