"Младост" 4 е огромен квартал само с едно действащо училище, чийто капацитет е почти запълнен и е крайно време Столична община да използва лостовете си, за да промени ситуацията. Това заяви в ефира на БНТ общинският съветник от "Демократична България" Бойко Димитров по повод на възникнал казус с недовършена сграда, предвиждана за училище през 80-те години.

По-рано през седмицата стана ясно, че управляващото мнозинство на ГЕРБ в Столичния общински съвет се опитва да продаде 10 дка общински имот на частна фирма.

“Проблемът не е само в ниската цена. През всички тези години общината никога не е преговаряла със собствениците, за да изкупи сградата и земите около нея. В района има отчайваща нужда от нова училищна сграда и ако приоритетът ни е да я подсигурим, то средствата ги има. Най-важното е да се чуе мнението на жителите на квартала", подчерта Димитров.

Представителят на изпълнителното ръководство на “Да, България" обвини опонента си Стефан Марков от ГЕРБ, че управляващото мнозинство в общината изобщо не е проучило необходимостта от повече места за ученици в квартала. Той уточни, че общината притежава земята под недостроената сграда и има всички лостове да действа. Според изнесените данни настоящият собственик на недовършеното училище е закупил имота за 330 000 лева, а според Димитров общината спокойно може да я придобие за същата или за по-голяма сума. Той подчерта, че работата на всички общински съветници е да защитят обществения, а не частния интерес.

“Това е страхотна сграда, наистина хубав за времето си проект, който за съжаление все още не е осъществен. Хубавото е, че общината все още е собственик на земята под сградата и може да гарантира, че там няма да изникне мол или огромна кооперация", каза още Димитров и попита представителите на ГЕРБ какво ги е принудило точно сега да настояват за продажбата на земята, след като преди години са прекъснали процедурата.

Дебатът между общинарите се фокусира и върху проблема със строежите в софийските паркове. Димитров подчерта, че през годините управата на града не е отделяла достатъчно пари за изкупуването на частни терени в парковете.

“Откакто ГЕРБ са на власт, всяка година парите от продажба на имоти са в пъти повече от парите, които се дават за отчуждаване - и то на нови улици, а не на паркове. Нито един обект в парковете не е отчужден, макар от “Демократична България" непрекъснато да поставяме този въпрос", заключи Димитров.